ZUPA GROCHOWA
Podczas wigilii wiele osób stawia na tradycyjne potrawy takie jak barszcz, pierogi czy rybę, lecz jeżeli szukasz czegoś innego, proponujemy Wigilijną Zupę Grochową. To ciepłe, treściwe danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem. Zupa grochowa na wigilię to świetny sposób na wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnego menu. Oto nasz sprawdzony przepis na grochówkę wigilijną, który nie tylko wprowadzi odrobinę różnorodności, ale także zachwyci wszystkich swoją prostotą. Jeżeli lubisz grochową, ta wersja wigilijna będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- 500 g grochu łuskanego (połówki)
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 kulki ziela angielskiego
- 4 kulki pieprzu
- sól
- listek laurowy
- ok. 100 g masła
Zupa grochowa – jak zrobić?
- Groch przebrać z ewentualnych nieczystości, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.
- W dużym garnku gotować oczyszczone i obrene ze skórki warzywa (w całości) z solą i przyprawami. Po ok. 15 min. dodać groch (w razie potrzeby dodać wrzątku – wywaru powinno być ok. 3 cm ponad poziom grochu i warzyw). Gotować do momentu, aż groch będzie bardzo miękki ok. 30 min. (groch powinien się lekko rozgotować w ten sposób zupa nabierze kremowej konsystencji.
- Wyłowić warzywa. Zetrzeć na grubej tarce tylko! marchewkę i wrzucić ją do zupy. Dodać masło, doprawić zupę solą i podawać.
Zupa grochowa – dodatkowe informacje
Uwaga! W trakcie gotowania grochu na początku wytwarza się pina. Należy od czasu do czasu przemieszać zupę.
Zupę można podawać z cieniutkim makaronem rosołowym. Tak praktykuje się u nas na Wigilię. W tym przypadku można ją zrobić troszkę rzadszą.
Groch należy moczyć w dużej ilości wody przez min. 2 godz., najlepiej przez całą noc (wtedy ugotuje się bardzo szybko 20-30 min. i jest mieciutki).