Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Prezentujemy przepis na nietypową, lecz niezwykle smaczną zupę gołąbkową, która jest doskonałym wyborem na rodzinne obiady czy spotkania. To danie łączy w sobie tradycyjne elementy kuchni polskiej z nowoczesnym podejściem do gotowania. Zupa gołąbkowa to ciekawy pomysł na wykorzystanie gołąbków w nieco inny, oryginalny sposób. Ta pożywna zupa jest pełna smaku i aromatów dzięki użyciu naturalnych składników. Przygotowanie zupy gołąbkowej nie jest skomplikowane, a jej wyjątkowy smak zadowoli zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i szukających nowych kulinarnych doświadczeń. Zupa gołąbkowa to prawdziwa gratka!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 100 g ryżu paraboiled
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 2,5 litra bulionu
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki otartego majeranku
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo: natka pietruszki

Zupa gołąbkowa – jak zrobić?

  1. Kapustę włoską szatkujemy lub kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilką podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
  2. Teraz dodajemy kapustę, marchewkę i mieszając chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 10 – 15 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy ryż i gotujemy około 20 minut, mieszając. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki

Zupa gołąbkowa – dodatkowe informacje

Moje rady: Zupę gołąbkową można doprawić tak, jak zazwyczaj doprawia się sos do gołąbków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA GROCHOWA
Następny przepis: Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode