Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem
Ciepła, sycąca i pełna smaku – tak w skrócie można opisać prezentowaną zupę fasolową z ziemniakami i makaronem. Jest to przepis idealny na chłodne, jesienne lub zimowe dni, kiedy potrzebujesz czegoś, co od razu Cię rozgrzeje. Sam wygląd zupy kojarzy się z domowym, rodzinnych posiłkiem. Wszystko to dzięki dobrze dobranym składnikom – ziarnistej fasoli, pożywnych ziemniakach i dobrze znanej wszystkim makaronowej domieszce. Ten przepis przekona nawet tych, którym fasola nie kojarzy się zbyt apetycznie. Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem to połączenie klasycznych smaków w niebanalnym wydaniu.
admin
Składniki:
- 20 dag suchej fasoli Piękny Jaś
- 40 dag boczku wędzonego
- 40 dag dobrej jakości kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4 ziemniaki
- garść makaronu drobnego muszelki
- olej do smażenia
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- majeranek suszony według uznania
- sól do smaku ( ewentualnie )
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kostka bulionowa warzywna
Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem – jak zrobić?
- Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie po namoczeniu wodę odlewamy, a fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż będzie szklista, ale mocno nie rumienimy. Dodajemy do prawie miękkiej fasoli. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kosteczkę, wrzucamy z makaronem do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości wszystkich składników.
- Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową, przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem, ewentualnie solimy.
- Zupę podajemy gorącą z pieczywem. Smacznego życzę.
xxxx – dodatkowe informacje
Tytuł: Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem
Słowa kluczowe: zupa fasolowa z makaronem i ziemniakami
Porcja dla 4 osób. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę. Kiełbasa, boczek i kostka bulionowa są słone, więc ja swojej zupy nie dosalałam.