Zupa fasolowa (piękny jaś)
Zupa fasolowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zawsze robi wrażenie na stole, niezależnie od okazji. Głównym składnikiem tego przepisu jest fasola odmiany „Piękny Jaś”, która dostarcza cennego białka i sprawia, że zupa jest sycąca oraz pożywna. Ta pyszna zupa fasolowa, bogata w smaku i teksturę, jest doskonałym daniem na chłodniejsze dni. Składniki, które są niezbędne do przygotowania tej zupy, to nie tylko fasola, ale także warzywa, które dodają jej smaku i wartości odżywczych. Oto przepis na tradycyjną zupę z fasoli „Piękny Jaś”. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!
admin
Składniki:
- 500g fasoli „piękny jaś”
- ok 20cm wędzonego boczku
- 600g passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1op. suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa
Zupa fasolowa (piękny jaś) – jak zrobić?
- Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą (z rezerwą ok 10 cm) i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego na wolnym ogniu aż zmięknie. Podczas gotowania dolewamy wody, aby fasola była cały czas przykryta.
- Boczek kroimy w cienkie paski, a cebulę w piórka. Całość podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na mocno rozgrzanej patelni ok 10 minut (boczek musi się wytopić), a następnie razem z passatą, koncentratem i przyprawami dorzucamy do gotującej się fasoli. Jeszcze chwilę trzymamy fasolkę na ogniu, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ja taką zupę podaję z ziarnistą bułką z masłem 🙂
SMACZNEGO 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa fasolowa (piękny jaś) można przygotować, korzystając z przepisu dostępnego pod adresem:
http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/zupa-fasolowa-piekny-jas.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem
Następny przepis: Zupa fasolowa na wędzonce