Zupa cytrynowa z kurczaka

Zupa cytrynowa z kurczaka

Zupa cytrynowa z kurczakiem to doskonały posiłek na każdą porę roku. Swoim orzeźwiającym, lekko kwaskowatym smakiem idealnie komponuje się z letnimi dniami, a w chłodniejszych porach daje odpowiednią dawkę witaminy C, niezbędnej dla zdrowia. Jej niewątpliwym atutem jest nie tylko niewiarygodny smak, ale także prostota wykonania. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby stworzyć prawdziwie magiczną zupę. Cytryna, kurczak, wywar i przyprawy – to wszystko, co potrzeba, aby przygotować tę wyjątkową potrawę. Za każdym razem, gdy na talerzu znajdzie się zupa cytrynowa z kurczakiem, jest to gwarancja niezapomnianych wrażeń kulinarnych.

Składniki:

  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 szkl. ryżu (biały, najlepiej okrągły)
  • sól, pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • 2 cytryny
  • 2 żółtka
  • włoszczyzna

Zupa cytrynowa z kurczaka – jak zrobić?

  1. Skrzydełka myjemy i gotujemy z przyprawami. Wkładamy oczyszczoną i umytą włoszczyznę, gotujemy 15-20 minut. Włoszczyznę wyjmujemy.
  2. Do wywaru wsypujemy opłukany ryż i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Studzimy do temperatury pokojowej.
  3. Cytryny myjemy, wyciskamy sok. Żółtka roztrzepujemy.
  4. Odlewamy mniej więcej połowę zupy. Cały czas energicznie mieszając, wlewamy żółtka, a następnie sok z cytryny. Cienką strużką wlewamy do garnka z pozostałą zupą. Mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Zupa cytrynowa z kurczaka – dodatkowe informacje

Można też wlać żółtka do słoika i zalać odrobiną wody, a potem wstrząsnąć słoikiem i wlać do zmiksowanej zupy. Zupa jest pyszna też bez jajka – wówczas po odstawieniu z ognia wlewamy sok z cytryny. Sokiem z 2 cytryn zakwaszamy 2,5 litra zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa czereśniowa z kisielem i makaronem
Następny przepis: Zupa cygańska inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode