Zupa curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem

Zupa curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem

Uwielbiany przez miłośników egzotycznych smaków, przepis na zupę curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem to doskonała propozycja na pikantny lunch lub kolację. Łączy w sobie bogactwo smaku curry z delikatnością kurczaka i pożywną soczewicą, która dodaje tej potrawie wyjątkowej głębi. Jest to danie, które pozwala poczuć pełnię orientalnych smaków, a jednocześnie idealnie podkreśla delikatność kurczaka. Soczewica jest znana ze swoich właściwości odżywczych, a jej połączenie z pikantnym curry i mięsem kurczaka tworzy potrawę, która jest zarówno pyszna, jak i pożywna.

Składniki:

  • 2 puszki (400g) pomidorów
  • ok. 200 g czerwonej soczewicy
  • 800 ml bulionu warzywnego/drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska
  • 1/3 łyżeczki chilli Proeco Polska
  • 1 łyżeczka curry Proeco Polska
  • 2 marchewki
  • 1 grilowana pierś z kurczaka
  • pieprz i sól
  • szczypior z cebuli dymki do posypania (można posypać kolendrą)
  • 1 łyżka oleju

Zupa curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem – jak zrobić?

  1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno (lub jeśli lubicie w piórka). Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej, następnie przekładamy marchewkę, cebulę, czosnek. Chwilę podsmażamy. Odstawiamy.
  2. Do garnka przekładamy pomidory w puszce i gotujemy je 7-10 min lub do momentu aż lekko się rozpadną. Następnie dodajemy warzywa z patelni. Soczewicę płuczemy, dodajemy do garnka z pomidorami i dolewamy bulion. Całość gotujemy kolejne 15 min. W tym czasie grilujemy lub podsmażamy kurczaka i kroimy go w kostkę. Na końcu do zupy dodajemy chilli, curry, przyprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Do ugotowanej zupy dodajemy kurczaka, mieszamy i przekładamy do miseczek.

Zupa curry z czerwoną soczewicą i kurczakiem – dodatkowe informacje

Zupę opcjonalnie posypujemy szczypiorkiem z cebuli dymki lub np. posiekaną kolendrą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa cygańska inaczej
Następny przepis: zupa curry kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode