Zupa chińska po polsku
Często tęsknimy za smakami dalekiego wschodu, ale nie zawsze mamy dostęp do tradycyjnych azjatyckich składników. Zupa chińska po polsku to przepis na prostą, szybką i zarazem aromatyczną zupę inspirowaną kuchnią chińską, przygotowaną z dostępnych w Polsce produktów. Idealną propozycją dla wegetarian, bowiem nie zawiera mięsa, a bogactwo warzyw sprawia, że jest bardzo zdrowa. Zupa ta ma w sobie coś z charakteru chinszczyzny – jest pikantna, ma charakterystyczny smak i cudowny aromat. Idealna na zimowe wieczory, choć jej lekkość sprawia, że równie dobrze smakuje latem. Głównym składnikiem jest makaron ryżowy i mieszanka chińska.
admin
Składniki:
- Mieszanka chińska z grzybami mun (450g)
- Pierś z kurczaka
- Makaron świderki
- 1/2 małej cebuli
- 3 litry wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2-2,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
- Ok. 2 łyżeczki soli
- Szczypta imbiru w proszku
- Pieprz do smaku
- 5-6 łyżeczek octu
- Zielona pietruszka do dekoracji
Zupa chińska po polsku – jak zrobić?
- Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu.
- Zamrożoną mieszankę chińską odparować na patelni i podsmażyć na 1 łyżce oleju przez 5 minut razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do garnka, zalać 3 litrami gorącej wody. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i gotować do miękkości warzyw.
- Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, podsmażyć na 1 łyżce oleju.
- Usmażone mięso przełożyć do garnka z zupą, dodać 1-1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków, sól, pieprz, szczyptę imbiru. Gotować 3-4 minuty, a na końcu doprawić octem.
- Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Sposob przygotowania:
Porady – Zupa chińska po polsku – dodatkowe informacje
Makaron świderki można zastąpić makaronem ryżowym, a zupę doprawić mniej lub bardziej na ostro – wg własnego uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa chińska z kurczakiem
Następny przepis: Zupa Chinska rybna