Zupa chińska po polsku

Zupa chińska po polsku

Często tęsknimy za smakami dalekiego wschodu, ale nie zawsze mamy dostęp do tradycyjnych azjatyckich składników. Zupa chińska po polsku to przepis na prostą, szybką i zarazem aromatyczną zupę inspirowaną kuchnią chińską, przygotowaną z dostępnych w Polsce produktów. Idealną propozycją dla wegetarian, bowiem nie zawiera mięsa, a bogactwo warzyw sprawia, że jest bardzo zdrowa. Zupa ta ma w sobie coś z charakteru chinszczyzny – jest pikantna, ma charakterystyczny smak i cudowny aromat. Idealna na zimowe wieczory, choć jej lekkość sprawia, że równie dobrze smakuje latem. Głównym składnikiem jest makaron ryżowy i mieszanka chińska.

Składniki:

  • Mieszanka chińska z grzybami mun (450g)
  • Pierś z kurczaka
  • Makaron świderki
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2-2,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • Ok. 2 łyżeczki soli
  • Szczypta imbiru w proszku
  • Pieprz do smaku
  • 5-6 łyżeczek octu
  • Zielona pietruszka do dekoracji

Zupa chińska po polsku – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu.
  2. Zamrożoną mieszankę chińską odparować na patelni i podsmażyć na 1 łyżce oleju przez 5 minut razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do garnka, zalać 3 litrami gorącej wody. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i gotować do miękkości warzyw.
  3. Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, podsmażyć na 1 łyżce oleju.
  4. Usmażone mięso przełożyć do garnka z zupą, dodać 1-1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków, sól, pieprz, szczyptę imbiru. Gotować 3-4 minuty, a na końcu doprawić octem.
  5. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Sposob przygotowania:

Porady – Zupa chińska po polsku – dodatkowe informacje

Makaron świderki można zastąpić makaronem ryżowym, a zupę doprawić mniej lub bardziej na ostro – wg własnego uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa chińska z kurczakiem
Następny przepis: Zupa Chinska rybna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode