Zupa chili con carne

Zupa chili con carne

Zupa chili con carne to aromatyczna potrawa, która pochodzi z kuchni meksykańskiej. Ta pikantna, pełna smaku zupa powstała z połączenia mięsa, fasoli, papryki chili i charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej przypraw. Podawana gorąca, idealnie rozgrzewa w chłodne dni, a jej wyraziste nuty smakowe potrafią rozpieścić podniebienie. Znakomita dla miłośników ostrzejszych dań. Chociaż zupa chili con carne wymaga nieco czasu i pracy, końcowy rezultat jest zdecydowanie wart każdej minuty poświęconej na przygotowanie. Jeśli więc masz ochotę na coś wyjątkowego, ten przepis na zupę chili con carne na pewno spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 większe cebule
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki rosołku (może być kostka rosołowa)
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz, wegeta
  • 2-3 łyżeczki przyprawy chili jalapeno
  • tłuszcz do smażenia

Zupa chili con carne – jak zrobić?

  1. Kurczaka pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu.
  2. Czosnek zgnieść za pomocą noża, pokroić w drobniutką kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na złoty kolor na tłuszczu, pod koniec dodać czosnek.
  3. Papryki pokroić w kostkę, przysmażyć na tłuszczu.
  4. Przyrumienioną cebulkę z czosnkiem oraz przysmażoną paprykę dodać do kurczaka.
  5. Do potrawy dodać kukurydzę wraz z zalewą, gotować ok 15 min.
  6. Wlać rosołek oraz dodać odcedzoną fasolę czerwoną.
  7. Po chwili dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą oraz przyprawą chili jalapeno.

Zupa chili con carne – dodatkowe informacje

Ilość przyprawy chili jalapeno należy dostosować do ostrości potraw jaką się lubi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa chińska po polsku
Następny przepis: Zupa cebulowa na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode