Zupa chili con carne
Zupa chili con carne to aromatyczna potrawa, która pochodzi z kuchni meksykańskiej. Ta pikantna, pełna smaku zupa powstała z połączenia mięsa, fasoli, papryki chili i charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej przypraw. Podawana gorąca, idealnie rozgrzewa w chłodne dni, a jej wyraziste nuty smakowe potrafią rozpieścić podniebienie. Znakomita dla miłośników ostrzejszych dań. Chociaż zupa chili con carne wymaga nieco czasu i pracy, końcowy rezultat jest zdecydowanie wart każdej minuty poświęconej na przygotowanie. Jeśli więc masz ochotę na coś wyjątkowego, ten przepis na zupę chili con carne na pewno spełni Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 4 większe cebule
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 szklanki rosołku (może być kostka rosołowa)
- 4 pomidory
- sól, pieprz, wegeta
- 2-3 łyżeczki przyprawy chili jalapeno
- tłuszcz do smażenia
Zupa chili con carne – jak zrobić?
- Kurczaka pokroić w kostkę i przysmażyć na tłuszczu.
- Czosnek zgnieść za pomocą noża, pokroić w drobniutką kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na złoty kolor na tłuszczu, pod koniec dodać czosnek.
- Papryki pokroić w kostkę, przysmażyć na tłuszczu.
- Przyrumienioną cebulkę z czosnkiem oraz przysmażoną paprykę dodać do kurczaka.
- Do potrawy dodać kukurydzę wraz z zalewą, gotować ok 15 min.
- Wlać rosołek oraz dodać odcedzoną fasolę czerwoną.
- Po chwili dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą oraz przyprawą chili jalapeno.
Zupa chili con carne – dodatkowe informacje
Ilość przyprawy chili jalapeno należy dostosować do ostrości potraw jaką się lubi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa chińska po polsku
Następny przepis: Zupa cebulowa na rosole