Zupa buraczkowa
Zapraszamy do odkrycia tajemnicy pysznej zupy buraczkowej, której korzenie sięgają głęboko w tradycyjnej kuchni. Ten klasyczny przepis łączy w sobie smak soczystych buraków, przepyszną nutę ziemniaków i subtelne przyprawy, tworząc zdrową i sycącą potrawę. Idealna na chłodne dni, zupa buraczkowa jest esencją domowej kuchni, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Znakomicie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jeden kęs pobudza smakowite żądzę odkrycia kolejnych. To więcej niż tylko zupa – to pełne smaku danie, które bez wątpienia stanie się ulubionym przepisem na zupę buraczkową.
admin
Składniki:
- 3 buraki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ziemniaki
- 3 litry wody
- 1 kostka rosołowa
- sól, pieprz do smaku
- koperek
- 1 łyżeczka octu
- odrobina cukru
- 2 łyżki śmietany
Zupa buraczkowa – jak zrobić?
- Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
- Buraki, marchew, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Por pokroić w cienkie paski.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Warzywa wrzucić do bulionu (dodać ocet i cukier, aby buraki nie straciły swojego kolorku) i gotować zupę, aż warzywa będą miękkie.
- Przyprawić do smaku. Do szklanki wlać trochę zupy i dodać śmietanę. Wymieszać koziołkiem. Wlać do zupy.
- Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego! 😉
Słowa kluczowe: pyszna zupa buraczkowa, przepis na zupę buraczkową, zupa buraczana, zupa burakowa z ziemniakami, buraczkowa, zupka buraczkowa.
Zupa buraczkowa – dodatkowe informacje
Kostkę rosołową można pominąć. Nie każdy jej używa:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa buraczkowa babci Stasi
Następny przepis: Zupa brokułowa z ryżem pełnoziarnistym