Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Zapraszamy do odkrycia tajemnicy pysznej zupy buraczkowej, której korzenie sięgają głęboko w tradycyjnej kuchni. Ten klasyczny przepis łączy w sobie smak soczystych buraków, przepyszną nutę ziemniaków i subtelne przyprawy, tworząc zdrową i sycącą potrawę. Idealna na chłodne dni, zupa buraczkowa jest esencją domowej kuchni, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Znakomicie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jeden kęs pobudza smakowite żądzę odkrycia kolejnych. To więcej niż tylko zupa – to pełne smaku danie, które bez wątpienia stanie się ulubionym przepisem na zupę buraczkową.

Składniki:

  • 3 buraki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • 3 litry wody
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek
  • 1 łyżeczka octu
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki śmietany

Zupa buraczkowa – jak zrobić?

  1. Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
  2. Buraki, marchew, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Por pokroić w cienkie paski.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Warzywa wrzucić do bulionu (dodać ocet i cukier, aby buraki nie straciły swojego kolorku) i gotować zupę, aż warzywa będą miękkie.
  6. Przyprawić do smaku. Do szklanki wlać trochę zupy i dodać śmietanę. Wymieszać koziołkiem. Wlać do zupy.
  7. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego! 😉

Słowa kluczowe: pyszna zupa buraczkowa, przepis na zupę buraczkową, zupa buraczana, zupa burakowa z ziemniakami, buraczkowa, zupka buraczkowa.

Zupa buraczkowa – dodatkowe informacje

Kostkę rosołową można pominąć. Nie każdy jej używa:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa buraczkowa babci Stasi
Następny przepis: Zupa brokułowa z ryżem pełnoziarnistym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode