Zupa brokułowa - krem z grzankami lub jajkiem w koszulce

Zupa brokułowa – krem z grzankami lub jajkiem w koszulce

Potrawki brokułowe cieszą się wśród gospodyń domowych ogromnym uznaniem, zwłaszcza gdy są proste i szybkie do przygotowania. Dzisiejszy przepis na zupę brokułową z jajkiem łączy tradycyjne smaki z odrobiną nowoczesności. Przepis ten idealny jest na obiad, kolację lub lekki lunch. To doskonały sposób na dodanie do diety porcji zdrowych warzyw, bez rezygnowania z przyjemności związanej z konsumowaniem smakowitego posiłku. Dodatek grzanek lub jajka w koszulce nadaje całemu daniu wyjątkowego charakteru i zadowoli każdą podniebienie. Niezależnie od wyboru, te dodatki stanowią urozmaicenie dla zupy brokułowej, która z samej w sobie jest już czystym kulinarnym zadowoleniem.

Składniki:

  • 1 duża główka brokuła
  • szklanka maślanki
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka warzywna (opcjonalnie, jeśli nie mamy bulionu)

Zupa brokułowa – krem z grzankami lub jajkiem w koszulce – jak zrobić?

  1. Na gotujący się rosół lub wodę z kostką warzywną wrzucamy różyczki brokuła , dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbek czosnku i gotujemy do miękkości. Blenderem gorącą zupę miksujemy na krem i dodajemy zimną maślankę oraz posiekany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem , ewentualnie odrobinką cukru. Podajemy z grzankami lub jajkiem w koszulce.
  2. Jajko w koszulce to bardzo prosty „zabieg” kulinarny; w rondelku gotujemy wodę , około 3 szklanek, z 1 łyżeczką octu, gdy już wrze, wybijamy delikatnie jajko i podkręcamy płomień gazu, gotując nadal około 2 minut. Wybieramy łyżką cedzakową i kładziemy na wierzch zupy. Tak przygotowane jajko ma bardzo delikatny smak, a żółtko pozostaje miękkie.

Porady – Zupa brokułowa – krem z grzankami lub jajkiem w koszulce

Wiele z nas zaczyna postanowienia w kwestii odchudzania, od deklaracji – od dziś nie jem żadnych zup, zupek, zupeczek ! Koniec ! A ja proponuję zaczynać odchudzanie deklaracją – od dziś jem zupy ! , ale odpowiednio przyrządzone, które nie tuczą lecz dostarczają organizmowi wiele cennych witamin, składników mineralnych i mogą również dostarczyć nam energii, nie odkładając w biodra nic na zapas.

Dzisiaj polecam zupę – krem , brokułową z grzankami lub jajkiem w koszulce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa brokułowa z ryżem pełnoziarnistym
Następny przepis: Zupa borowikowa (ze świeżych borowików)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode