Zraziki drobiowe

Zraziki drobiowe

Delikatne, soczyste zraziki drobiowe to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ta tradycyjna potrawa, choć kojarzona zazwyczaj z mięsem wieprzowym, prezentuje się równie dobrze w wersji drobiowej. Przygotowane z chudego mięsa z kurczaka stają się lekkostrawne i niezwykle smaczne. Zraziki są dowodem na to, że proste składniki mogą zamienić się w prawdziwe kulinarne dzieło. Jeśli szukasz pysznego i sycącego dania, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, zraziki drobiowe będą strzałem w dziesiątkę. To danie, które zasługuje na miejsce na twoim stole.

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ogórki konserwowe pokrojone w paseczki
  • papryka czerwona też pokrojona w paseczki
  • masło
  • wykałaczki
  • trochę oliwy do smażenia
  • woda
  • koncentrat pomidorowy

Zraziki drobiowe – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka pokroić w grubsze kawałki, delikatnie roztrzaskać młotkiem do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Do środka włożyć po kawałku ogórka, papryki i masła. Uformować wykałaczkami zraziki.
  2. Delikatnie obtoczyć zraziki w mące.
  3. Usmażyć na oleju, aż się podrumienią.
  4. Dodać około szklanki wody, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

Słowa kluczowe: zraziki drobiowe, zraziki drobiowe

Zraziki drobiowe – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś lubi takie zraziki w gęstym sosie, to warto dodać mniej wody oraz 2 łyżki gęstej śmietany 18%.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie
Następny przepis: MIKSTURA Z ŻURAWINY CZOSNKU I MIODU NA WZMOCNIENIE ORGANIZMU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode