Zraziki drobiowe
Delikatne, soczyste zraziki drobiowe to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ta tradycyjna potrawa, choć kojarzona zazwyczaj z mięsem wieprzowym, prezentuje się równie dobrze w wersji drobiowej. Przygotowane z chudego mięsa z kurczaka stają się lekkostrawne i niezwykle smaczne. Zraziki są dowodem na to, że proste składniki mogą zamienić się w prawdziwe kulinarne dzieło. Jeśli szukasz pysznego i sycącego dania, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, zraziki drobiowe będą strzałem w dziesiątkę. To danie, które zasługuje na miejsce na twoim stole.
admin
Składniki:
- 2 średnie piersi z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka
- ogórki konserwowe pokrojone w paseczki
- papryka czerwona też pokrojona w paseczki
- masło
- wykałaczki
- trochę oliwy do smażenia
- woda
- koncentrat pomidorowy
Zraziki drobiowe – jak zrobić?
- Piersi z kurczaka pokroić w grubsze kawałki, delikatnie roztrzaskać młotkiem do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Do środka włożyć po kawałku ogórka, papryki i masła. Uformować wykałaczkami zraziki.
- Delikatnie obtoczyć zraziki w mące.
- Usmażyć na oleju, aż się podrumienią.
- Dodać około szklanki wody, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
Słowa kluczowe: zraziki drobiowe, zraziki drobiowe
Zraziki drobiowe – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś lubi takie zraziki w gęstym sosie, to warto dodać mniej wody oraz 2 łyżki gęstej śmietany 18%.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zrazy cielęce z kremową kaszą pęczak i grzybami duszone w białym winie
Następny przepis: MIKSTURA Z ŻURAWINY CZOSNKU I MIODU NA WZMOCNIENIE ORGANIZMU