Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą

Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą

Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą to danie swojskie, ale z orientalnym charakterem. Idealne na chłodne wieczory, kiedy pragniemy czegoś ciepłego i wyjątkowego. Jednym z głównych składników jest aromatyczne żółte curry, które nadaje daniu wyrazisty smak oraz intensywny, przykuwający wzrok kolor. Kurczak jest mięsem neutralnym, które dobrze komponuje się z ostrością curry i słodkością dyni. Ciecierzyca to nie tylko cenne źródło białka, ale też doskonały dodatek do dań o intensywnych smakach. Spróbujcie sami tego wyjątkowego połączenia smaków, które przeniesie Was do egzotycznej Azji bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 300 g dyni (po obraniu)
  • 120 g ciecierzycy z puszki
  • 1 mała cebula
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 1/2 łyżki żółtej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • Do podania:
  • 200 g ugotowanego ryżu basmati (sucha masa ryżu)
  • 4 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych
  • plastry chili
  • świeża kolendra
  • sok z limonki

Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą – jak zrobić?

  1. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pastę curry i kurkumę, przesmażyć chwilę mieszając.
  2. Dodać pokrojone na paski kawałki piersi kurczaka i smażyć, aż mięsko pokryje się przyprawami.
  3. Wlać wodę lub bulion warzywny, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę dynię i ciecierzycę.
  4. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do zredukowania i zagęszczenia płynu.
  5. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
  6. Do gotowego curry dodać posiekaną kolendrę i wymieszać.
  7. Podawać z ryżem.
  8. Curry posypać podprażonymi orzeszkami, kolendrą i skropić sokiem z limonki.

Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pastę curry i kurkumę, przesmażyć chwilę mieszając. Dodać pokrojone na paski kawałki piersi kurczaka i smażyć, aż mięsko pokryje się przyprawami. Wlać wodę lub bulion warzywny, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę dynię i ciecierzycę. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do zredukowania i zagęszczenia płynu. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do gotowego curry dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Podawać z ryżem. Curry posypać podprażonymi orzeszkami, kolendrą i skropić sokiem z limonki.

Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą – dodatkowe informacje

Jeśli wolicie ostrzejsze smaki możecie dodatkowo dodać posiekaną papryczkę chili lub żółtą pastę curry zamienić na czerwoną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zraziki drobiowe
Następny przepis: Żółta sałatka z kurczaka i selera konserwowanego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode