Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 300 g dyni (po obraniu)
- 120 g ciecierzycy z puszki
- 1 mała cebula
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 1/2 łyżki żółtej pasty curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju ryżowego
- Do podania:
- 200 g ugotowanego ryżu basmati (sucha masa ryżu)
- 4 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych
- plastry chili
- świeża kolendra
- sok z limonki
Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą – jak zrobić?
- Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pastę curry i kurkumę, przesmażyć chwilę mieszając.
- Dodać pokrojone na paski kawałki piersi kurczaka i smażyć, aż mięsko pokryje się przyprawami.
- Wlać wodę lub bulion warzywny, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę dynię i ciecierzycę.
- Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do zredukowania i zagęszczenia płynu.
- Gotować na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
- Do gotowego curry dodać posiekaną kolendrę i wymieszać.
- Podawać z ryżem.
- Curry posypać podprażonymi orzeszkami, kolendrą i skropić sokiem z limonki.
Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pastę curry i kurkumę, przesmażyć chwilę mieszając. Dodać pokrojone na paski kawałki piersi kurczaka i smażyć, aż mięsko pokryje się przyprawami. Wlać wodę lub bulion warzywny, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę dynię i ciecierzycę. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do zredukowania i zagęszczenia płynu. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do gotowego curry dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Podawać z ryżem. Curry posypać podprażonymi orzeszkami, kolendrą i skropić sokiem z limonki.
Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą – dodatkowe informacje
Jeśli wolicie ostrzejsze smaki możecie dodatkowo dodać posiekaną papryczkę chili lub żółtą pastę curry zamienić na czerwoną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zraziki drobiowe
Następny przepis: Żółta sałatka z kurczaka i selera konserwowanego