Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą

Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą

Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą to propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Nieszablonowe połączenie słodko-słonych naleśników z jarmużem, sosem pomidorowym i mozzarellą to prawdziwe bogactwo smaku, które zachwyci niejednego smakosza. Ten przepis to idealna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację, której na pewno nie powstydziłbyś się podać nawet najbardziej wybrednym gościom. Naleśniki są delikatne i złociste, a jarmuż w połączeniu z mozzarellą dodaje im wyjątkowej głębi smaku. Doskonale sprawdzą się również na weekendowy brunch.

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • około 0,5 łyżeczki kurkumy
  • FARSZ:
  • 300 g jarmużu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • około 120 g sera mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą – jak zrobić?

  1. 1.

    NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę z kurkumą, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło „popracować”. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia).

  2. 2.

    FARSZ: Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy przez chwilę na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy jarmuż i dusimy go chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Do podduszonego jarmużu dodajemy łyżkę śmietany oraz doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy z kawałkami sera mozzarella.

Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą – dodatkowe informacje

Gotowe naleśniki świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zmiksowane truskawki
Następny przepis: ZLOTE KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode