Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą
Składniki:
- CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta soli
- około 0,5 łyżeczki kurkumy
- FARSZ:
- 300 g jarmużu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- około 120 g sera mozzarella
- oliwa z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą – jak zrobić?
-
1.
NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę z kurkumą, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło „popracować”. Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia).
-
2.
FARSZ: Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy przez chwilę na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy jarmuż i dusimy go chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Do podduszonego jarmużu dodajemy łyżkę śmietany oraz doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy z kawałkami sera mozzarella.
Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą – dodatkowe informacje
Gotowe naleśniki świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zmiksowane truskawki
Następny przepis: ZLOTE KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU