Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym
Wykorzystaj dostępne składniki w kuchni i wyczaruj złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym. To doskonały wybór na obiad lub kolację, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ten przepis pokazuje, że klasyka polskiej kuchni w połączeniu z egzotycznym sosem śmietanowym może przynieść niepowtarzalne smaki. Placki są przepyszne, pełne naturalnych składników i pożywne. Często kojarzą się z nostalgicznie smakami dzieciństwa i są idealne na spotkanie z rodziną. Kompozycja jest prosta, a efekt końcowy zaskakuje. Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym – to jest to!
admin
Składniki:
- Na placki:
– około pół kilograma ziemniaków
– pół łyżeczki soli
– 2 płaskie łyżeczki kucharka lub vegety
– 3 kopiaste łyżki mąki
– 2 jaja
– olej
– 1 mała cebula - Na sos:
– 2 filety piersi
– jeden serek śmietankowy (trójkącik) np. Hochland
– 1 mała kwaśna śmietana
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka bazylii
– 2 łyżki świeżej natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– olej
– 1/4 szklanki wody
Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym – jak zrobić?
-
1.
Sos: Piersi myjemy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, solimy go i wrzucamy piersi. Smażymy aż zarumienią się. Zalewamy wodą i czekamy aż trochę wyparuje. Następnie dodajemy serek. Mieszamy dopóki stopnieje. Dodajemy śmietanę oraz zioła z pietruszką. Mieszamy i odstawiamy. -
2.
Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki obmywamy wodą i kroimy na ćwiartki, cebulę również. Wrzucamy do robota kuchennego/malaksera o ostrych ostrzach i miksujemy/siekamy ziemniaki (jeżeli ktoś nie ma to na tarce). Kiedy ziemniaki z cebulą będą zmiksowane dodajemy jaja i ponownie miksujemy. Gotowe ziemniaki przelewamy do miski. Solimy i dodajemy vegete oraz mąkę. Mieszamy szpatułką. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy małe placki. Zarumienić po obu stronach i wyłożyć na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć olej. -
3.
Gotowe placuszki polać sosikiem i posypać natką.
xxxx – dodatkowe informacje
Do placków ziemniaczanych z sosem śmietanowym można dodać obraną i pokrojoną w małą kosteczkę paprykę lub natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Złociste polędwiczki drobiowe
Następny przepis: zlabia - drożdżowe ciasteczka