zlabia – drożdżowe ciasteczka
Spróbuj przepisu na tradycyjną zlabię, które to ciasteczka są popularne nie tylko w Indiach, ale również w Afryce Północnej, Iranie i Turcji. Te drożdżowe, kształtne smakołyki są delikatnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i puszyste w środku. Zlabię charakteryzuje ich wyjątkowy kształt tworzony z użyciem specjalnych sprzętów i słodki, palony smak ujawniający się podczas głębokiego smażenia. W tym przepisie użyjemy najprostszych składników, takich jak drożdże, woda, mąka czy cukier, a do wykończenia dodamy miodowy syrop. Przygotowanie zlabii to prawdziwa uczta dla zmysłów i możemy obiecać, że nie wyniesiesz z niej tylko pysznych ciasteczek.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 15 ml oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- syrop:
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml wody
- 1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy bądź wody różanej (ja chlusnęłam na oko)
Zlabia – drożdżowe ciasteczka – jak zrobić?
-
1.
Drożdże wsypujemy do szklanki dodajemy cukier i zalewamy odrobiną cieplej wody; odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą, sól; mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i olej. Wlewamy drożdże i resztę wody. Mieszamy żeby powstała gładka masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut. -
2.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Stawiamy na gazie; mieszamy aż cukier się rozpuści. Przykrywamy pokrywką; zmniejszamy gaz i gotujemy ok 20 minut. Odstawiamy na bok kiedy syrop trochę przestygnie dodajemy wodę kwiatową. -
3.
Po 30 minutach odkrywamy ciasto i mieszamy, żeby pozbyć się pęcherzy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego, z cienką końcówką (ja włożyłam do torebki na mrożonki i odcięłam róg). Kiedy olej będzie gorący wyciskamy masę robiąc „ślimaki”. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. -
4.
Ciastka wrzucamy do syropu, kładziemy na kratce do odcieknięcia.
zlabia – dodatkowe informacje
Ja swoje ciasteczka „wyciskałam” z torebki na mrożonki, można też użyć butelki po keczupie czy rękawa cukierniczego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym
Następny przepis: Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki