zlabia - drożdżowe ciasteczka

zlabia – drożdżowe ciasteczka

Spróbuj przepisu na tradycyjną zlabię, które to ciasteczka są popularne nie tylko w Indiach, ale również w Afryce Północnej, Iranie i Turcji. Te drożdżowe, kształtne smakołyki są delikatnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i puszyste w środku. Zlabię charakteryzuje ich wyjątkowy kształt tworzony z użyciem specjalnych sprzętów i słodki, palony smak ujawniający się podczas głębokiego smażenia. W tym przepisie użyjemy najprostszych składników, takich jak drożdże, woda, mąka czy cukier, a do wykończenia dodamy miodowy syrop. Przygotowanie zlabii to prawdziwa uczta dla zmysłów i możemy obiecać, że nie wyniesiesz z niej tylko pysznych ciasteczek.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 15 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • syrop:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml wody
  • 1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy bądź wody różanej (ja chlusnęłam na oko)

Zlabia – drożdżowe ciasteczka – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże wsypujemy do szklanki dodajemy cukier i zalewamy odrobiną cieplej wody; odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą, sól; mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i olej. Wlewamy drożdże i resztę wody. Mieszamy żeby powstała gładka masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut.
  2. 2.
    W tym czasie przygotowujemy syrop. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Stawiamy na gazie; mieszamy aż cukier się rozpuści. Przykrywamy pokrywką; zmniejszamy gaz i gotujemy ok 20 minut. Odstawiamy na bok kiedy syrop trochę przestygnie dodajemy wodę kwiatową.
  3. 3.
    Po 30 minutach odkrywamy ciasto i mieszamy, żeby pozbyć się pęcherzy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego, z cienką końcówką (ja włożyłam do torebki na mrożonki i odcięłam róg). Kiedy olej będzie gorący wyciskamy masę robiąc „ślimaki”. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  4. 4.
    Ciastka wrzucamy do syropu, kładziemy na kratce do odcieknięcia.

zlabia – dodatkowe informacje

Ja swoje ciasteczka „wyciskałam” z torebki na mrożonki, można też użyć butelki po keczupie czy rękawa cukierniczego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z sosem ziołowym
Następny przepis: Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode