Ziemniaki śródziemnomorskie
Ziemniaki śródziemnomorskie to wykwintne danie, które przeniesie Cię na słoneczne wybrzeża Grecji, Hiszpanii czy Włoch. To przepis, który mimo swojego egzotycznego brzmienia, składa się z prostych i łatwo dostępnych składników. Najważniejsze są tu oczywiście ziemniaki, które stanowią podstawę tego dania. Kuszą swoim aromatem i smakiem akcentowanym przez różne dodatki, jak np. majonez. Ziemniaki z majonezem to przysmak, który spodoba się zarówno miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, jak i osobom szukającym nowych kulinarnych doznań. Ziemniaki śródziemnomorskie to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację.
admin
Składniki:
- – około 60 dekagramów ziemniaków
- – 3 łyżki ketchupu
- – 1 łyżka majonezu
- – 2 łyżki oliwy
- – 2 ząbki czosnku
- – po 1 łyżce przypraw: papryka słodka, papryka ostra, oregano, pietruszka
- – po 1 łyżeczce przypraw: chili, curry
- – garść świeżej bazylii
- – 1 cebula
- – dodatkowo 1 łyżka papryki ostrej
Ziemniaki śródziemnomorskie – jak zrobić?
- Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź, ostudź.
- W dużej misce przygotuj pastę z: ketchupu, majonezu, oliwy, przeciśniętego czosnku i suchych przypraw. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Do pasty wrzuć ziemniaki. Delikatnie, ale dokładnie zamieszaj, każdy ziemniak musi być obtoczony pastą.
- Przygotuj brytfankę i wyłóż na niej ziemniaki. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki i wyłóż również w brytfance, posypując świeżą bazylią i dodatkowo ostrą papryką. Zapiekaj w temp. ok. 180-200 stopni do miękkości warzyw (około 20-25 minut).
Ziemniaki śródziemnomorskie – dodatkowe informacje
Pamiętaj, że do pasty ziemniaczanej z majonezem możesz dodać różne przyprawy, według uznania!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaki tłuczone z cebulą
Następny przepis: Ziemniaki pieczone z cebulą