Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków
Ziemniaczano-waniliowe placuszki to idealne rozwiązanie na wykorzystanie pozostałych po obiedzie gotowanych ziemniaków. To przygotowanie odmieni tradycyjne spojrzenie na zwykłe placki. Wkładając w nie wanilię, nadać im możemy słodki smak, który zaskoczy niejednego smakosza. To doskonała propozycja na przekąskę lub szybki deser, a także możliwość stworzenia czegoś wyjątkowego z produktów, które często goszczą na naszych stołach. Placki z gotowanych ziemniaków na słodko stanowią zdecydowanie innowacyjne podejście do serwowania ziemniaków, które na pewno zachwyci nie tylko dzieci.
admin
Składniki:
- 500g gotowanych ziemniaków
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- mąka do podsypywania
- oraz…
- cukier puder do oprószenia
Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować, ugnieść tłuczkiem albo przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce, wbić jajko, dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać proszek do pieczenia oraz część mąki, wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i już na stolnicy ciasto delikatnie rozwałkować. Z ciasta wycinać szklanką okrągłe krążki.
- Placuszki smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
- Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: placki z gotowanych ziemniaków na słodko, co zrobić z gotowanych ziemniaków
Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto się klei, dodaj więcej mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ziemniaczki
Następny przepis: Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym