Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków

Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków

Ziemniaczano-waniliowe placuszki to idealne rozwiązanie na wykorzystanie pozostałych po obiedzie gotowanych ziemniaków. To przygotowanie odmieni tradycyjne spojrzenie na zwykłe placki. Wkładając w nie wanilię, nadać im możemy słodki smak, który zaskoczy niejednego smakosza. To doskonała propozycja na przekąskę lub szybki deser, a także możliwość stworzenia czegoś wyjątkowego z produktów, które często goszczą na naszych stołach. Placki z gotowanych ziemniaków na słodko stanowią zdecydowanie innowacyjne podejście do serwowania ziemniaków, które na pewno zachwyci nie tylko dzieci.

Składniki:

  • 500g gotowanych ziemniaków
  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • mąka do podsypywania
  • oraz…
  • cukier puder do oprószenia

Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować, ugnieść tłuczkiem albo przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce, wbić jajko, dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
  2. Następnie dodać proszek do pieczenia oraz część mąki, wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i już na stolnicy ciasto delikatnie rozwałkować. Z ciasta wycinać szklanką okrągłe krążki.
  3. Placuszki smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
  4. Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  5. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: placki z gotowanych ziemniaków na słodko, co zrobić z gotowanych ziemniaków

Ziemniaczano-waniliowe placuszki z gotowanych ziemniaków – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto się klei, dodaj więcej mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ziemniaczki
Następny przepis: Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z sosem czosnkowo-koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode