Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i jajkiem to doskonała propozycja na sycący i kremowy obiad. Ta prosta w przygotowaniu potrawa, nasycona chrupiącym boczkiem i aromatyczną cebulą, oferuje wyjątkowe doświadczenie smakowe, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. Podawana gorąca, podkreśla smak delikatnych ziemniaków, które stanowią bazę tej klasycznej zapiekanki. Do tego dodatek jajka sprawia, że zapiekanka jest jeszcze bardziej sycąca, a jeden kęs natychmiast przenosi nas do domowych kuchni naszych babć. Nezapomniane połączenie smaków w jednym daniu, które jest idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z ziemniaków lub pieprz ziołowy
  • 1/2 łyżki oleju
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem – jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w kostkę lub, jeśli jest w plasterkach (jak u mnie), w kwadraciki. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. Zdejmujemy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze ok.13-14 minut (powinny pozostać lekko „niedogotowane”). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Ziemniaki, cebulę wraz z tłuszczem, połowę boczku, jajka i koperek mieszamy delikatnie (odrobinę koperku możemy pozostawić do posypania gotowego dania). Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków lub pieprzem ziołowym, ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy lub mniejszych foremek żaroodpornych wysmarowanych lekko tłuszczem, na wierzchu rozkładamy pozostały boczek. Zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem – dodatkowe informacje

Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać ugotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą
Następny przepis: Zupa ziemniaczana na zasmażce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode