Zielony kalafior romanesco
Nie tylko zwykły, biały kalafior zasługuje na uwagę w naszych kuchniach. Zachęcam do eksperymentów z jego mniej popularnym, ale niezwykle efektownym kuzynem – kalafiorem romanesco. Ten zielony zjawiskowy warzywo, czasem nazywany kalafiorem stożkowym lub ozdobnym, najbardziej kojarzy się z rzymską kuchnią. W naszym przepisie, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie – tak, żeby zachować nie tylko piękną formę, ale przede wszystkim wartości odżywcze. Istotne są też czas gotowania oraz dbałość o to, aby nasze danie pozostało pięknie zielone. W związku z tym, polecamy ugotować kalafior al dente. Jak to zrobić? Przeczytaj nasz przepis!
admin
Składniki:
- 1 kalafior
- sól
- masło 3 łyżki
- bułka tarta 1 łyżka
- woda
Zielony kalafior romanesco – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
Słowa kluczowe: ile gotuje sie kalafiora, kalafior jak przygotować, jak ugotować kalafior al dente, kalafior stożkowy, kalafior ozdobny, rodzaje kalafiora, zielony kalafior przepisy, kalafior rzymski, jak długo gotuje się kalafior, jak gotować kalafior żeby był biały, kalafior zielony, kalafior romanesco przepisy, ile czasu gotować kalafior, jak gotować kalafior, kalafior romanesco, jak długo gotować kalafior, ile gotować kalafior
Zielony kalafior romanesco – dodatkowe informacje
Taki kalafior można ugotować i również podzielić na różyczki (choineczki) i dodać do sałatek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ziemniaczana na zasmażce
Następny przepis: Zielony biszkopt z kremem