Zielony kalafior romanesco

Zielony kalafior romanesco

Nie tylko zwykły, biały kalafior zasługuje na uwagę w naszych kuchniach. Zachęcam do eksperymentów z jego mniej popularnym, ale niezwykle efektownym kuzynem – kalafiorem romanesco. Ten zielony zjawiskowy warzywo, czasem nazywany kalafiorem stożkowym lub ozdobnym, najbardziej kojarzy się z rzymską kuchnią. W naszym przepisie, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie – tak, żeby zachować nie tylko piękną formę, ale przede wszystkim wartości odżywcze. Istotne są też czas gotowania oraz dbałość o to, aby nasze danie pozostało pięknie zielone. W związku z tym, polecamy ugotować kalafior al dente. Jak to zrobić? Przeczytaj nasz przepis!

Składniki:

  • 1 kalafior
  • sól
  • masło 3 łyżki
  • bułka tarta 1 łyżka
  • woda

Zielony kalafior romanesco – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

Słowa kluczowe: ile gotuje sie kalafiora, kalafior jak przygotować, jak ugotować kalafior al dente, kalafior stożkowy, kalafior ozdobny, rodzaje kalafiora, zielony kalafior przepisy, kalafior rzymski, jak długo gotuje się kalafior, jak gotować kalafior żeby był biały, kalafior zielony, kalafior romanesco przepisy, ile czasu gotować kalafior, jak gotować kalafior, kalafior romanesco, jak długo gotować kalafior, ile gotować kalafior

Zielony kalafior romanesco – dodatkowe informacje

Taki kalafior można ugotować i również podzielić na różyczki (choineczki) i dodać do sałatek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ziemniaczana na zasmażce
Następny przepis: Zielony biszkopt z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode