Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem
Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem to apetyczna wariacja na temat tradycyjnej polskiej potrawy. W ich przypadku nie tylko farsz, ale i samo ciasto są nietuzinkowe, ponieważ zdecydowaliśmy się na barwne, szpinakowe ciasto na pierogi. To zielone ciasto na pierogi dodaje potrawie dodatkowej wyrazistości i czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną dla oka, a połączenie intensywnego smaku szpinaku z delikatnym parmezanem tworzy niepowtarzalny duet smaków. Idealna propozycja dla tych, którzy chcą odkrywać nowe oblicza tradycyjnej kuchni polskiej i równocześnie lubią zdrowe, kolorowe jedzenie. Szpinakowe pierogi z parmezanem to prawdziwe odkrycie dla kubków smakowych.
admin
Składniki:
- 350g mąki pszennej typ 550
- 200ml zielonego wrzątku (sok spod szpinaku po odciśnięciu z gorącą wodą)
- 30g rozpuszczonego masła
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry opcjonalnie
- Farsz:
- 3-4 ząbki czosnku
- jedna duża cebula
- 500g szpinaku
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
- 100ml śmietanku 30%
- ser feta 60g
Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać , dodać sól i czosnek,kolendrę. Szpinak rozmrażany w miseczce dokładnie odcisnąć z soku, który następnie przecedzamy przez sitko. Przelewamy sok do rondelka i rozcięczamy wodą aby uzyskać sumę 200ml zielonego roztworu. Zagotować. Masło rozpuścić w zielonym wrzątku.
Całość przelewamy do mąki z przyprawami i zagniatamy elastyczne ciasto. Na początku trzeba ciasto mieszać łyżką ponieważ jest bardzo gorące! Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie podsypując delikatnie mąką wałkujemy placek z którego wycinamy dowolnej wielkości krążki. -
2.
Przygotowanie farszu:
czosnek z cebulką zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak,śmietankę i smażyć dopóki całość mocno nie zgęstnieje. Farsz wystudzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać pokruszony ser feta.
Nakładamy zimny farsz i lepimy pierożki.
Gotujemy we wrzątku do wypłynięcia.
Podajemy oprószone parmezanem lub z sosem czosnkowym.
Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem – dodatkowe informacje
Przepis wegetariański, bez użycia jajek. Ciasto szpinakowe na pierogi, zielone ciasto na pierogi, szpinakowe pierogi, pierogi szpinakowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zielone placki z cukinii i szpinaku
Następny przepis: Zielone ogórki faszerowane twarożkiem