Żeberka pieczone w kiszonej kapuście
Oto jeden z klasycznych, polskich przepisów na wielkie żarcie – żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Ta aromatyczna potrawa jest doskonałym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub wieczór z przyjaciółmi. Delikatne, soczyste mięso z żeberka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem kiszonej kapusty, tworząc wyrazistą kombinację smaków. Tradycyjny, domowy przepis ukierunkowany na maksymalne wydobycie smaku z tych dwóch głównych składników. Idealny dla tych, którzy cenią sobie stare, dobre przepisy, mocne, klasyczne smaki i wartościowe, domowe posiłki. Żeberka w kapuście kiszonej – to prawdziwe polskie wielkie żarcie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram żeberek
- sól, pieprz świeżo zmielony
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- 2 łyżki przyprawy do dań z kapusty
- sól, pieprz świeżo zmielony
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kucharka
- olej do smażenia
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście – jak zrobić?
- Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
- Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać 1/2l wody i dodać przyprawy, wymieszać i gotować ok pół godziny. Po tym czasie dodać startą marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać do kapusty.
- Do naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok półtorej godziny w temp. 180 stopni.
xxxx – dodatkowe informacje
Podawać z gotowanymi ziemniakami.