Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Oto jeden z klasycznych, polskich przepisów na wielkie żarcie – żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Ta aromatyczna potrawa jest doskonałym rozwiązaniem na rodzinny obiad lub wieczór z przyjaciółmi. Delikatne, soczyste mięso z żeberka świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem kiszonej kapusty, tworząc wyrazistą kombinację smaków. Tradycyjny, domowy przepis ukierunkowany na maksymalne wydobycie smaku z tych dwóch głównych składników. Idealny dla tych, którzy cenią sobie stare, dobre przepisy, mocne, klasyczne smaki i wartościowe, domowe posiłki. Żeberka w kapuście kiszonej – to prawdziwe polskie wielkie żarcie.

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 2 łyżki przyprawy do dań z kapusty
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka kucharka
  • olej do smażenia

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście – jak zrobić?

  1. Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
  2. Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać 1/2l wody i dodać przyprawy, wymieszać i gotować ok pół godziny. Po tym czasie dodać startą marchewkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać do kapusty.
  3. Do naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok półtorej godziny w temp. 180 stopni.

xxxx – dodatkowe informacje

Podawać z gotowanymi ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żeberka po chińsku
Następny przepis: Żeberka miodowo-piwne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode