Żeberka duszone w kapuście
Przygotowując się na rodzinny obiad weekendowy, skosztuj tradycyjnego przepisu na żeberka duszone w kapuście. Zapach duszonych żeber zostanie powiększony przez dodatek kiszonej kapusty, tworząc ciepłe i satysfakcjonujące danie. Kuchnia krajowa stanowi dziedzictwo kulinarnych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To doskonały sposób na poczucie więzi z przeszłością. „Żeberka duszone w kapuście” to danie, które zna każdy miłośnik polskiej kuchni. Kojarząc się z domową atmosferą, smakuje wyśmienicie i syci na długo. Jest to danie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
admin
Składniki:
- około 1 kg żeberek
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do żeberek
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
Żeberka duszone w kapuście – jak zrobić?
- Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę do czosnku i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką papryką.
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni szybko obsmażamy żeberka na złoty kolor bez dodawania tłuszczu, gdyż żeberka wypuszczą swój własny tłuszcz. Gdy każde żeberko przysmażymy, ściągamy z patelni i wkładamy cebulę, podsmażamy. Gdy cebula się zrumieni dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody. Na kapuście układamy żeberka.
- Gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając, jeśli trzeba, żeberka w kapuście przyprawiamy do smaku. Smacznego!
Żeberka duszone w kapuście – dodatkowe informacje
Do kapusty można dodać pieczarki. Przypraw używamy według własnego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żeberka w sosie własnym
Następny przepis: Żeberka duszone tradycyjne