ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE

ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE

Kto powiedział, że dieta musi oznaczać rezygnację ze słodkości? Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się pysznym deserem i jednocześnie dbać o swoje zdrowie. Zdrowy tort Snickers z brownie to doskonałe połączenie kremowego nadzienia z orzeszkami, chrupiącego spodu i ciemnego czekoladowego toppingu. W przeciwieństwie do tradycyjnych deserów, ten tort nie zawiera tłuszczów trans, niezdrowych cukrów czy konserwantów. Pomyśl tylko jak cudownie będzie poczuć słodki smak orzechów i czekolady na swoim języku, wiedząc, że ten deser jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Przygotuj się na zdrowy festiwal smaków!

Składniki:

  • Warstwa brownie:
    – 2 puszki czerwonej fasoli (480g)
    – 2 duże banany lub 3-4 małe (ok. 300g)
    – 4 jajka
    – 60g kakao
    – 1 łyżeczka sody
    – 60g miodu
    – 10g oleju ryżowego
    – aromat waniliowy
  • Budyń jaglany:
    – 500ml (2 szklanki) mleka
    – 100g zmielonej kaszy jaglanej
    – 2 łyżki erytrolu, ksylitolu…
    – Trochę nasion z laski wanilii/aromat waniliowy
  • Polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady:
    – 40g oleju kokosowego
    – 28g miodu
    – 22g kakao
  • Dodatkowo:
    – 250g daktyli (namoczonych przez noc lub zalanych wrzątkiem na ok. godzinę) + 50g masła orzechowego
    – ok. 70g niesolonych orzeszków ziemnych
    – sól himalajska

Zdrowy tort snickers z brownie – jak zrobić?

  1. 1.
    Warstwy brownie:
    Fasolę opłucz na sitku. Zblenduj wszystko na gładką masę parę minut żeby ciasto było puszyste i POŁOWĘ MASY wyłóż do foremki sylikonowej, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40minut w 180 stopniach. To samo zrób z drugą połową.
  2. 2.
    Budyń jaglany:
    Do rondelka z grubym dnem wlać 300g mleka ze słodzikiem i aromatem/wanilią, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać ze zmieloną kaszą/mąką. Zmniejszyć ogień, wlać mieszankę i mieszać trzepaczką do zgęstnienia.
  3. 3.
    Polewa czekoladowa: / lub tabliczka gorzkiej czekolady
    Rozpuścić olej, dodać miód do jeszcze ciepłego oleju i zamieszać do połączenia, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  4. 4.
    Dodatki:
    Zmiksować daktyle z masłem orzechowym na gładki „karmel”
  5. 5.
    Na jedną warstwę brownie wyłożyć równo budyń jaglany, przykryć drugą warstwą brownie i rozsmarować karmel daktylowy. Posypać orzeszkami ziemnymi, posolić solą himalajską według uznania i polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej podawać na drugi dzień).

ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE – dodatkowe informacje

Dokładnie zmiksuj fasole 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału
Następny przepis: Zdrowy krem czekoladowy a'la nutella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode