ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE
Kto powiedział, że dieta musi oznaczać rezygnację ze słodkości? Dzięki temu przepisowi, możesz cieszyć się pysznym deserem i jednocześnie dbać o swoje zdrowie. Zdrowy tort Snickers z brownie to doskonałe połączenie kremowego nadzienia z orzeszkami, chrupiącego spodu i ciemnego czekoladowego toppingu. W przeciwieństwie do tradycyjnych deserów, ten tort nie zawiera tłuszczów trans, niezdrowych cukrów czy konserwantów. Pomyśl tylko jak cudownie będzie poczuć słodki smak orzechów i czekolady na swoim języku, wiedząc, że ten deser jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Przygotuj się na zdrowy festiwal smaków!
admin
Składniki:
- Warstwa brownie:
– 2 puszki czerwonej fasoli (480g)
– 2 duże banany lub 3-4 małe (ok. 300g)
– 4 jajka
– 60g kakao
– 1 łyżeczka sody
– 60g miodu
– 10g oleju ryżowego
– aromat waniliowy - Budyń jaglany:
– 500ml (2 szklanki) mleka
– 100g zmielonej kaszy jaglanej
– 2 łyżki erytrolu, ksylitolu…
– Trochę nasion z laski wanilii/aromat waniliowy - Polewa czekoladowa lub tabliczka gorzkiej czekolady:
– 40g oleju kokosowego
– 28g miodu
– 22g kakao - Dodatkowo:
– 250g daktyli (namoczonych przez noc lub zalanych wrzątkiem na ok. godzinę) + 50g masła orzechowego
– ok. 70g niesolonych orzeszków ziemnych
– sól himalajska
Zdrowy tort snickers z brownie – jak zrobić?
-
1.
Warstwy brownie:
Fasolę opłucz na sitku. Zblenduj wszystko na gładką masę parę minut żeby ciasto było puszyste i POŁOWĘ MASY wyłóż do foremki sylikonowej, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40minut w 180 stopniach. To samo zrób z drugą połową. -
2.
Budyń jaglany:
Do rondelka z grubym dnem wlać 300g mleka ze słodzikiem i aromatem/wanilią, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać ze zmieloną kaszą/mąką. Zmniejszyć ogień, wlać mieszankę i mieszać trzepaczką do zgęstnienia. -
3.
Polewa czekoladowa: / lub tabliczka gorzkiej czekolady
Rozpuścić olej, dodać miód do jeszcze ciepłego oleju i zamieszać do połączenia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. -
4.
Dodatki:
Zmiksować daktyle z masłem orzechowym na gładki „karmel” -
5.
Na jedną warstwę brownie wyłożyć równo budyń jaglany, przykryć drugą warstwą brownie i rozsmarować karmel daktylowy. Posypać orzeszkami ziemnymi, posolić solą himalajską według uznania i polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej podawać na drugi dzień).
ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE – dodatkowe informacje
Dokładnie zmiksuj fasole 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału
Następny przepis: Zdrowy krem czekoladowy a'la nutella