Zdrowe Muffinki

Zdrowe Muffinki

Zdrowe Muffinki to doskonała propozycja dla osób dbających o swoją linię, które jednocześnie nie chcą rezygnować z drobnych słodkości. Ten przepis na zdrowe babeczki jest niezwykle prosty w wykonaniu, a muffinki wychodzą bardzo smaczne i pożywne. Można je podać na drugie śniadanie czy podwieczorek, ale równie dobrze sprawdzą się na imprezach jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Te babeczki to doskonała mieszanka najlepszych składników, które dostarczą energii na cały dzień. Sprawdź, jak łatwo je zrobić i ciesz się ich genialnym smakiem.

Składniki:

  • mąka 200 g
  • cukier 80-100g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • płatki owsiane według uznania
  • siemię lniane według uznania
  • 1 małe jabłko
  • 1 mały banan
  • mleko 200 ml
  • jaja 2
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • masło prawdziwe /margaryna 110 g

Zdrowe muffinki – jak zrobić?

  1. 1. Suche składniki łączymy ze sobą (oprócz owoców) dokładnie mieszamy!
  2. 2. Masło roztapiamy a następnie studzimy.
  3. 3. Jajka rozbijamy i roztrzepujemy w misce, następnie wlewamy do nich mleko i olejek waniliowy.
  4. 4. Wrzucamy pokrojone owoce w kostkę do składników suchych i delikatnie mieszamy.
  5. 5. Wlewamy mleko z jajami a następnie ostudzone masło.
  6. 6. Mieszamy dokładnie ale delikatnie.
  7. 7. Blaszkę do muffinków smarujemy oliwą, a następnie wylewamy gotową masę (więcej niż połowa).
  8. 8. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.

Zdrowe Muffinki – dodatkowe informacje

Porcja na 12 Muffinków


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowe kanapki ze świeżym szpinakiem, awokado, jajkiem i kiełkami
Następny przepis: Zdrowe i szybkie Ciasto Marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode