zdrowe, bardzo orzechowe kulki bez pieczenia
Jeśli jesteś fanem orzechów i szukasz zdrowych alternatyw deserów, to przepis na bardzo orzechowe kulki bez pieczenia jest dla Ciebie! To wspaniałe rozwiązanie dla osób, które nie chcą spędzić zbyt wiele czasu w kuchni, a jednocześnie pragną być zdrowe i zadowolić swoje podniebienie. Pokochasz te kulki za ich bogaty smak orzechów, fascynującą konsystencję i prostotę przygotowania. A dodatkowa zaleta to fakt, że są one świetnym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Te orzechowe kulki idealnie sprawdzą się jako przekąska między posiłkami lub szybki deser po obiedzie.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki orzeszków ziemnych – lub innych ulubionych
- 1 niepełna szklanka daktyli
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki czekolady w proszku lub kakao lub odżywki białkowej lub np zmielonego siemienia lnianego
Zdrowe, bardzo orzechowe kulki bez pieczenia – jak zrobić?
- Orzechy z daktylami wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie zwarta masa. W misce łączymy masło orzechowe z miodem i czekoladą, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy lepimy kuleczki – można je obtoczyć w zmielonych orzechach, kokosach lub jak ja w ziarenkach siemienia lnianego. Trzymamy w lodówce, jeśli zdążymy je tam schować:-) Smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje
„Orzechy w ponad 70% składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, węglowodanów i błonnika. Zawierają również wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B, PP, A i E. Orzechy pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne, mają korzystny wpływ na układ krwionośny, regulują poziom cukru we krwi, są też dobre na oczy. Jedyną ich „wadą” jest ich kaloryczność, dlatego trzeba je jeść regularnie, ale z umiarem”
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej
Następny przepis: zdrowa surówka z czarnej rzepy