Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania
Zdrowa, pieczona ciecierzyca to znakomita alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Właściwości odżywcze ciecierzycy docenią szczególnie wegetarianie i weganie, gdyż stanowi doskonałe źródło białka roślinnego. Przygotowana według tego przepisu, ciecierzyca do chrupania jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Możemy ją spożywać samodzielnie jak chipsy czy orzechy, albo jako dodatek do sałatek czy zup. Jest to przepis łatwy, szybki i uniwersalny, dzięki któremu postawimy na zdrowie, nie rezygnując jednocześnie ze smaku. Oto idealna propozycja dla tych, którzy poszukują zdrowych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych przekąsek.
admin
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy z puszki
- 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
- 1 łyżeczka papryki
- chili i sól do smaku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek tartego parmezanu opcjonalnie
Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania – jak zrobić?
- Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni.
- Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciecierzycę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Zostawiamy ją do odcieknięcia.
- W tym czasie w misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą.
- Następnie przesypujemy ciecierzycę na lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy i dosuszamy ją.
- Mieszamy ciecierzycę z przygotowaną marynatą i wysypujemy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut.
- W połowie pieczenia całość możemy posypać parmezanem.
- Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika, aby lekko przemieszać nasze groszki.
- Po upływie pół godziny przekąska powinna być gotowa. Przesypujemy ją do miseczki i możemy chrupać. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, przyjemnie chrupiąca.
Słowa kluczowe: ciecierzyca, do chrupania
Zdrowa, pieczona ciecierzyca – dodatkowe informacje
Pieczona ciecierzyca jest fajnym dodatkiem do zup w formie kremów.