Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki

Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki

Zapraszamy do odkrycia smaku naszych Zawijasek, czyli kanapeczek z bagietki. Jak sama nazwa wskazuje, ten delikatny przekąsek ma formę małych kawałków bagietki zawiniętych w połączenie różnych składników, które tworzą niezwykłe kompozycje smakowe. Kanapki na bagietce to propozycja nie tylko dla smakoszy, ale również dla tych, którzy cenią sobie prostotę przygotowania i elegancję podania. Kuszą różnorodnością dodatków, które można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Stanowią idealną propozycję na szybkie śniadanie, podwieczorek czy imprezowy poczęstunek. Z pewnością zdobędą uznanie wśród Twoich bliskich.

Składniki:

  • Przepis:
  • 1 bagietka
  • 2 duże topione serki ziołowe (lub inne)
  • sałata (najlepiej lodowa)
  • wędlina
  • papryka
  • można dać też żółty ser
  • folia aluminiowa lub spożywcza

Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki – jak zrobić?

  1. Bagietkę delikatnie przecinamy bokiem, wydrążamy w środku z pieczywa lub pozostawiamy. Delikatnie rozkładamy bagietkę tak jak np. płaski placek i smarujemy jednym serkiem topionym.
  2. Kładziemy przez całą długość bagietki sałatę lodową.
  3. Układamy na sałacie wędlinę.
  4. Następnie kładziemy żółty ser, smarujemy drugim serkiem i na środku układamy cienkie paseczki papryki.
  5. Tak przygotowaną kanapkę zaczynamy zwijać w rulon, mocno dociskając.
  6. Mocno dociskamy. Jeśli lekko nam pęknie, to nic się nie stanie, ponieważ po schłodzeniu miejsce pęknięcia sklei się z serkiem topionym.
  7. Zawijamy w folię spożywczą bądź w folię aluminiową i schładzamy kilka godzin w lodówce.
  8. Po schłodzeniu kroimy po skosie.

Słowa kluczowe: kanapki na bagietce

Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki – dodatkowe informacje

Najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem ponieważ lepiej się będzie kroić. Można przygotować dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kanapki z awokado
Następny przepis: Kanapki z buraczanym hummusem i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode