Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki
Zapraszamy do odkrycia smaku naszych Zawijasek, czyli kanapeczek z bagietki. Jak sama nazwa wskazuje, ten delikatny przekąsek ma formę małych kawałków bagietki zawiniętych w połączenie różnych składników, które tworzą niezwykłe kompozycje smakowe. Kanapki na bagietce to propozycja nie tylko dla smakoszy, ale również dla tych, którzy cenią sobie prostotę przygotowania i elegancję podania. Kuszą różnorodnością dodatków, które można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Stanowią idealną propozycję na szybkie śniadanie, podwieczorek czy imprezowy poczęstunek. Z pewnością zdobędą uznanie wśród Twoich bliskich.
admin
Składniki:
- Przepis:
- 1 bagietka
- 2 duże topione serki ziołowe (lub inne)
- sałata (najlepiej lodowa)
- wędlina
- papryka
- można dać też żółty ser
- folia aluminiowa lub spożywcza
Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki – jak zrobić?
- Bagietkę delikatnie przecinamy bokiem, wydrążamy w środku z pieczywa lub pozostawiamy. Delikatnie rozkładamy bagietkę tak jak np. płaski placek i smarujemy jednym serkiem topionym.
- Kładziemy przez całą długość bagietki sałatę lodową.
- Układamy na sałacie wędlinę.
- Następnie kładziemy żółty ser, smarujemy drugim serkiem i na środku układamy cienkie paseczki papryki.
- Tak przygotowaną kanapkę zaczynamy zwijać w rulon, mocno dociskając.
- Mocno dociskamy. Jeśli lekko nam pęknie, to nic się nie stanie, ponieważ po schłodzeniu miejsce pęknięcia sklei się z serkiem topionym.
- Zawijamy w folię spożywczą bądź w folię aluminiową i schładzamy kilka godzin w lodówce.
- Po schłodzeniu kroimy po skosie.
Słowa kluczowe: kanapki na bagietce
Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki – dodatkowe informacje
Najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem ponieważ lepiej się będzie kroić. Można przygotować dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kanapki z awokado
Następny przepis: Kanapki z buraczanym hummusem i awokado