zawijaniec z kakao

zawijaniec z kakao

Pragnąc podzielić się pięknem polskiej tradycji cukierniczej, proponuję przepis na wspaniały, domowy zawijaniec z kakao. To doskonałe połączenie lekkiego ciasta drożdżowego, które zmiękcza delikatnie przewijająca się przez niego warstwa intensywnie czekoladowego kakao. Ta prosta w wykonaniu babka jest jednym z ulubionych wypieków w wielu polskich domach. Jej niebywały smak i wyrazisty aromat sprawiają, że nie można przejść obok niej obojętnie. Takie domowe wypieki to bezcenne i prawdziwe smakołyki, które zawsze przynoszą ulgę dla podniebienia. Zachęcam serdecznie do wypróbowania tego przepisu. Ta babka zasłużenie zwróci na siebie uwagę wszystkich miłośników słodkości.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn
  • pół szklanki roztopionego masła ostudzonego
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka -ciepłe
  • Masa kakaowa
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek kakao
  • 4 łyżki cukru

Zawijaniec z kakao – jak zrobić?

  1. Przygotować rozczyn z drożdży. (Rozkruszone drożdże przełożyć do 1/2 szklanki ciepłego mleka zmieszanego z łyżką mąki i łyżka cukru zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. 4 żółtka utrzeć na białą masę z cukrem. Wyrośnięty rozczyn dodać do przesianej i ogrzanej mąki dodać utarte żółtka. Wyrabiać ciasto mieszając łyżką. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, później stopniowo letnie rozpuszczone masło i wyrabiać ręką tak długo aż przestanie błyszczeć. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto 2-krotnie ma podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Podzielić na dwie części i rozwałkować do kształtu formy 2 małych keksówek. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę kakaową i zwinąć w roladę i przełożyć do foremek.
  3. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu suchego patyczka 🙂

zawijaniec z kakao – dodatkowe informacje

Produkty takie jak jajka drożdze muszą mieć temperaturę pokojową. Wyrobione ciasto stawiam na kuchence i temperaturę włączam na około 70.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zawijany pieczony boczek
Następny przepis: Zawijaniec drożdżowy z kakao

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode