ZASMAŻKA - III stopnie - rodzaje

ZASMAŻKA – III stopnie – rodzaje

Fani kuchni polskiej z pewnością doskonale znają sekret smaku tradycyjnej zupy – zasmażkę. Podstawą zasmażki jest mąka, która często łączy się z tłuszczem, a całość przysmażana jest na patelni. Ta niepozorna mieszanka potrafi dodać każdej potrawie wyjątkowego, intensywnego smaku. Prezentowany przepis, „Zasmażka – III stopnie – rodzaje”, wprowadzi Cię w tajniki przygotowania tego kluczowego składnika. Dowiesz się, jak zrobić zasmażkę w trzech różnych stopniach: od jaśniutkiej przez złocistą aż po ciemną. Każda z nich ma inny smak i jest wykorzystywana do różnych potraw w naszej kuchni.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki mąki

Zasmażka – iii stopnie – rodzaje – jak zrobić?

  1. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę, rozgniatamy ją i mieszamy, żeby bez grudek połączyła się w jednolitą masę z tłuszczem. Smażymy do wybranego przez nas stopnia na średnim ogniu.
  2. Zasmażkę pierwszego stopnia, czyli białą, smażymy krótko, tylko do zniknięcia smaku surowej mąki. Do jasnych sosów i potraw warzywnych np. marchewka z groszkiem.
  3. Zasmażkę drugiego stopnia czyli jasnozłotą, smażymy nieco dłużej, do złocistego koloru i używamy do zup i niektórych sosów.
  4. Zasmażkę trzeciego stopnia czyli brązową, ciemnozłotą, smażymy najdłużej, ale uważamy, żeby jej nie spalić na zbyt brązowy kolor, wtedy da się wyczuć smak spalenizny, należy też pamiętać, że gorąca, zdjęta z ognia zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Zagęszczamy nią sosy ciemne.

ZASMAŻKA – III stopnie – rodzaje – Dodatkowe informacje

Zasmażka jest nieodłącznym elementem wielu dań. Aby przygotować zasmażkę ciemną, zawsze należy zachować proporcje – 3 łyżki tłuszczu na 3 łyżki mąki, czyli stosunek 1:1. Jeśli szukasz przepisu na zasmażkę, która nada potrawie wyjątkowego smaku, zasmażka z mąki jest doskonałym rozwiązaniem. Dzięki tym poradom na pewno stworzysz idealną zasmażkę!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zawijaniec drożdżowy z nutella
Następny przepis: Zawijańce schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode