zapiekanka z mozzarellą i pomidorami
Zapiekanka z mozzarellą i pomidorami to doskonała propozycja na szybki obiad lub kolację. To połączenie klasycznej włoskiej mozzarelli i soczystych pomidorów, co tworzy danie pełne smaku i aromatu. Łatwo jest je przygotować, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich amatorów kuchni śródziemnomorskiej. Ten przepis na zapiekaną mozzarellę z pomidorami jest idealny dla tych, którzy uwielbiają proste, ale satysfakcjonujące dania. Z chlebem czosnkowym lub świeżą bagietką tworzy pełnowartościowe, sycące danie. Zapiekanka ta jest także świetnym rozwiązaniem dla wegetarian.
admin
Składniki:
- 1/2 bagietki
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- suszona bazylia
- masło
- sól morska
Zapiekanka z mozzarellą i pomidorami – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Bagietkę kroję na małe kromki, każdą z nich smaruję masłem.
Na każdą kromkę układam plaster pomidora, przyprószam solą morską, następnie kładę plaster mozzarelli i posypuję suszoną bazylią.
Tak przygotowaną bagietkę przekładam na blachę i zapiekam w nagrzanym piekarniku przez ok. 6 – 8 minut, do momentu aż ser się rozpuści a bagietka będzie chrupiąca. -
2.
Po lekkim ostygnięciu od razu podaję zapiekanki w towarzystwie ulubionych dodatków takich jak sos czosnkowy czy ketchup.
Porady – dodatkowe informacje
Sos czosnkowy świetnie komponuje się z zapiekanką z mozzarellą i pomidorami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka a'la gołąbki
Następny przepis: Zapiekanka a'la ratatouille