Zapiekanka z mięsem i zupą cebulową

Zapiekanka z mięsem i zupą cebulową

Zapiekanka z mięsem i zupą cebulową to nietypowe połączenie, które przyniesie na twój stół nowe smaki i zdecydowanie ożywi twoje codzienne menu. Ta propozycja jest idealna dla tych, którzy cenią sobie sycące i pełne smaku dania. Główne składniki to zupa cebulowa i mięso mielone, które razem tworzą harmonię smaków i zapewniają wyjątkowe doznania kulinarne. To połączenie sprawia, że zapiekanka ta jest niepowtarzalna i nadaje się na każdą okazję – rodzinną kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy szybki obiad.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • op. zupy cebulowej
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 dag pieczarek
  • śmietana 30-proc.
  • 30 dag żółtego sera
  • cebula
  • olej do smażenia

Zapiekanka z mięsem i zupą cebulową – jak zrobić?

  1. Mięso mielone smażymy na oleju. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i smażymy z cebulą na oleju. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Filety myjemy, osuszamy i rozbijamy. Przekładamy na blachę (np. keksówkę). Kładziemy mięso mielone i pieczarki z cebulą.
  3. Zupę cebulową mieszamy ze śmietaną i polewamy potrawę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 °C. Posypujemy serem. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Zapiekanka z mięsem i zupą cebulową – dodatkowe informacje

RADY Anny Liszki

Pieczarek nie musimy smażyć. Skróci to czas przygotowania potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zabajony deser
Następny przepis: Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode