Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii to doskonały sposób na lekkie i sycące danie. Jest prosta do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczna i zdrowa. To nie tylko alternatywa dla mięsnych obiadów, ale i ciekawy pomysł na wykorzystanie popularnej letniej warzywnej gwiazdy – cukinii. Ten przepis na zapiekankę z cukinii jej miłośnicy uznają za wyśmienity, a osoby mniej zaprzyjaźnione z tą warzywną damą mogą przekonać się do jej smaku. Szlachetne składniki, które zawiera, dodadzą jej wyrazistości, a jej przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Zapraszamy do nauki eksplorowania kulinarnego świata z zapiekanką z cukinii!
admin
Składniki:
- -1 średnia cukinia
- -0,5 kg ziemniaków
- -3 pomidory
- -mozzarella (1-2 kulki)
- -kilka łyżek oleju
- -sól, pieprz, zioła prowansalskie
Zapiekanka z cukinii – jak zrobić?
- Cukinie myję dokładnie i kroję na plasterki o grubości około 0,5 cm. Cukinia powinna być młoda, żeby miała miękką skórkę i małe pestki.
- Ziemniaki myję, obieram i gotuję około 15 minut, tylko żeby zmiękły. Gdy ostygną kroję na plasterki takiej grubości jak cukinia.
- Pomidory myję i nacinam delikatnie ich skórki, po czym wkładam na minutę do wrzącej wody, następnie obieram ze skórki i kroję na plasterki. Mozzarellę odsączam i też kroję.
- Formę do pieczenia w piekarniku smaruję olejem. Wszystkie składniki przed ułożeniem doprawiam i układam warstwami: cukinia, ziemniaki, pomidor, mozzarella, aż do zapełnienia formy.
- Zapiekankę jeszcze przed włożeniem do piekarnika doprawiam i posypuje ziołami. Piekę w 180*C przez 25-30 minut.
Zapiekanka z cukinii – dodatkowe informacje
Do zapiekanki z cukinii można wykorzystać całe ziemniaki, które zostały z obiadu 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka z cukinii i mielonego mięsa
Następny przepis: Zapiekanka z ciasta francuskiego