Zapiekanka z ciasta francuskiego

Zapiekanka z ciasta francuskiego

Zapiekanka z ciasta francuskiego to idealny pomysł na szybki, ale efektowny posiłek. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Smakowite zapiekanki francuskie, zapiekane w cieście francuskim, są nie tylko łatwe do wykonania, ale też niezwykle uniwersalne – można je wypełnić ulubionymi składnikami według własnego uznania. To prawdziwy smakosz z tajnym składnikiem: górską sól, która dodaje niezwykłej głębi smaku. Ta zapiekanka na cieście francuskim zaskakuje swoją prostotą i elegancją. Stanowi doskonałe danie zarówno na ciepło jak i na zimno, a jej przygotowanie nie powinno zająć dużo czasu. Czas na nowe smaki!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 300-350 gramów pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 150 gramów żółtego sera typu gouda lub mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • odrobina rozpuszczonego masła

Zapiekanka z ciasta francuskiego – jak zrobić?

  1. 1.

    Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na patelni i odrobinie tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy dalej aż się lekko przyrumienią, mieszamy co jakiś czas.

  2. 2.

    Dodajemy mięso mielone rozgniatamy widelcem aby nie było dużych grudek i przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy, i smażymy aż mięso zmieni kolor. Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż mięso zmięknie. Gotowy farsz pozostawiamy do wystudzenia.

  3. 3.

    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do przestudzonego farszu. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie rozkładamy po całej powierzchni farsz i zwijamy zaczynając od krótszego brzegu na zakładkę o szerokości jednej trzeciej długości ciasta

  4. 4.

    Brzegi dokładnie zlepiamy, nacinamy w kilku miejscach smarujemy roztopionym masłem. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego dno wcześniej smarujemy odrobiną masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy około 40-45 minut aż ciasto się lekko przyrumieni.

Zapiekanka z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje

Zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z cukinii
Następny przepis: Zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode