Zapiekanka z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- 300-350 gramów pieczarek
- 1 większa cebula
- 150 gramów żółtego sera typu gouda lub mozzarella
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- odrobina rozpuszczonego masła
Zapiekanka z ciasta francuskiego – jak zrobić?
-
1.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na patelni i odrobinie tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy dalej aż się lekko przyrumienią, mieszamy co jakiś czas.
-
2.
Dodajemy mięso mielone rozgniatamy widelcem aby nie było dużych grudek i przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy, i smażymy aż mięso zmieni kolor. Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż mięso zmięknie. Gotowy farsz pozostawiamy do wystudzenia.
-
3.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do przestudzonego farszu. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie rozkładamy po całej powierzchni farsz i zwijamy zaczynając od krótszego brzegu na zakładkę o szerokości jednej trzeciej długości ciasta
-
4.
Brzegi dokładnie zlepiamy, nacinamy w kilku miejscach smarujemy roztopionym masłem. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego dno wcześniej smarujemy odrobiną masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy około 40-45 minut aż ciasto się lekko przyrumieni.
Zapiekanka z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje
Zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka z cukinii
Następny przepis: Zapiekanka z brokułami i kurczakiem