Zapiekanka sycylijska

Zapiekanka sycylijska

Chcesz poczuć na języku smak prawdziwej Sycylii bez opuszczania swojej kuchni? Zapiekanka sycylijska spełni te oczekiwania! To danie, które charakteryzuje się intensywnością smaków, kolorów i różnorodnością składników. Znajdziesz tu bogactwo warzyw, porządny kawałek sera i aromatyczne zioła. Ta zapiekanka małymi kroczkami przeniesie Cię na słoneczne, pełne zapachów ulice Palermo. Choć przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, wniesie do Twojego menu niepowtarzalny, śródziemnomorski klimat. Zapiekanka sycylijska doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinne święto, jak i podczas codziennego obiadu. Spróbuj, a na pewno będziesz chciał powrócić do tego przepisu.

Składniki:

  • 1 opakowanie dowolnego makaronu (na przykład świderki lub penne)
  • 30 dag szynki
  • 1-2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra mleka
  • 4 serki topione – dwa z szynką i dwa z pieczarkami
  • 2 łyżki oregano
  • 100 gram startego sera
  • sól, pieprz

Zapiekanka sycylijska – jak zrobić?

  • 1. Szynkę, paprykę, cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać z nich skórkę.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy bądź oleju, wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i podsmażamy. Dodajemy cebulkę, czosnek i podsmażamy jeszcze jakieś 2-3 min. Dodajemy pomidory, paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze ok 6,7 min. Włączamy piekarnik na 200st.
  • 3. W tym czasie przystępujemy do przygotowania sosu serowego. Wlewamy do rondelka bądź garnczka mleko, podgrzewamy nie dopuszczając do jego zagotowania. Gdy się już podgrzeje dodajemy serki topione, najlepiej pokrojone w kawałki – szybciej się rozpuszczą. Stale mieszamy, do momentu rozpuszczenia serków. Gdy się już rozpuszczą dodajemy oregano. I sos mamy już gotowy.
  • 4. Ugotowany makaron mieszamy z wcześniej robionym farszem w duży garnku ( może być ten w którym gotowaliśmy makaron ). Do dużego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszany makaron, polewamy go sosem serowym, a na koniec posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 min. I gotowe!

Zapiekanka sycylijska – dodatkowe informacje

Po wyjęciu zapiekanki sycylijskiej z pieca najlepiej odczekać jeszcze 5 minut zanim wyłoży się ją na talerze. Zapiekanka sycylijska w tym czasie ostygnie i będzie lepiej się kroić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zapiekanka warzywna z kuraczakiem i sosem carbonara
Następny przepis: Zapiekanka studencka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode