Zapiekanka studencka

Zapiekanka studencka

Zapiekanka studencka to danie idealne dla osób ceniących sobie prostotę, oszczędność, a jednocześnie smaczne i sycące jedzenie. Ten klasyczny przepis, który kojarzy się z okresem studiów, to nic innego jak połączenie kilku podstawowych składników w jedną, aromatyczną całość. Bez względu na to, czy jesteś amatorem kuchennym czy doświadczonym kucharzem, ten przepis na pewno przyda Ci się na co dzień. Możliwości wykorzystania zapiekanki studenckiej są naprawdę szerokie – np. jako ciepły posiłek na kolację, do pracy czy na szybki lunch. Bez wątpienia, zapiekanka studencka to komfort comfort food, który zasługuje na stałe miejsce w twoim repertuarze kulinarnym.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • Makaron pene
  • 25 dag szynki lub polędwicy sopockiej lub parówki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 25 dag żółtego sera
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • wegeta do smaku
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku lub mielony
  • zioła prowansalskie
  • masło

Zapiekanka studencka – jak zrobić?

  1. Naczynie wysmarować masłem lub margaryną. Pieczarki, wedlinę i paprykę pokroić (może być kostka). Makaron surowy i pokrojone składniki wsypać do naczynia i wymieszać. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody i postawić na palniku. Do wody dodać śmietanę, wegetę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat, zioła prowansalskie i czerwoną paprykę w proszku. Zagotować i zalać suchy makaron.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić naczynie na około 25-30 minut. Przed końcem czasu posypać startym serem.

Zapiekanka studencka – dodatkowe informacje

Do sosu można też dodać prostokątny serek topiony ziołowy, lub dodać więcej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka sycylijska
Następny przepis: Zapiekanka Ryżowa Z Warzywami I Kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode