Zapiekanka studencka
Zapiekanka studencka to danie idealne dla osób ceniących sobie prostotę, oszczędność, a jednocześnie smaczne i sycące jedzenie. Ten klasyczny przepis, który kojarzy się z okresem studiów, to nic innego jak połączenie kilku podstawowych składników w jedną, aromatyczną całość. Bez względu na to, czy jesteś amatorem kuchennym czy doświadczonym kucharzem, ten przepis na pewno przyda Ci się na co dzień. Możliwości wykorzystania zapiekanki studenckiej są naprawdę szerokie – np. jako ciepły posiłek na kolację, do pracy czy na szybki lunch. Bez wątpienia, zapiekanka studencka to komfort comfort food, który zasługuje na stałe miejsce w twoim repertuarze kulinarnym.
admin
Składniki:
- 500 ml wody
- Makaron pene
- 25 dag szynki lub polędwicy sopockiej lub parówki
- 30 dag pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 25 dag żółtego sera
- szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- wegeta do smaku
- czerwona słodka papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku lub mielony
- zioła prowansalskie
- masło
Zapiekanka studencka – jak zrobić?
- Naczynie wysmarować masłem lub margaryną. Pieczarki, wedlinę i paprykę pokroić (może być kostka). Makaron surowy i pokrojone składniki wsypać do naczynia i wymieszać. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody i postawić na palniku. Do wody dodać śmietanę, wegetę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat, zioła prowansalskie i czerwoną paprykę w proszku. Zagotować i zalać suchy makaron.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić naczynie na około 25-30 minut. Przed końcem czasu posypać startym serem.
Zapiekanka studencka – dodatkowe informacje
Do sosu można też dodać prostokątny serek topiony ziołowy, lub dodać więcej śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka sycylijska
Następny przepis: Zapiekanka Ryżowa Z Warzywami I Kurczakiem