Zapiekanka owocowa
Zapiekanka owocowa to idealne połączenie ulubionych owoców w jednym pysznym danie. Z prostej listy składników można stworzyć coś wyjątkowego, co z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Doskonała na deser po domowym obiedzie, czy na słodki poczęstunek na spotkaniu z przyjaciółmi. Przygotuj się na eksplozję smaków, które w niepowtarzalny sposób łączą się w jedno. Ta zapiekanka owocowa jest nie tylko smaczna, ale także pięknie prezentuje się na stole, stanowiąc prawdziwą ucztę dla oka. Ciesz się sezonowymi owocami inaczej i odkryj, jak niesamowite potrawy możesz z nich przygotować!
admin
Składniki:
- 1 sztuka bananu
- 1 sztuka brzoskwini
- 1 sztuka moreli
- 4 sztuki śliwek
- 10 sztuk malin
- 2 sztuki białek
- 0.33 szklanki cukru
- 2 łyżki konfitury truskawkowej
Zapiekanka owocowa – jak zrobić?
-
1. Wszystkie owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki (oprócz malin) – kilka kawałeczków zostawiamy do ułożenia na wierzch zapiekanki.
-
2. Rozdrobnione owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i między nimi nakładamy małe porcje konfitury truskawkowej.
-
3. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i polewamy nią owoce.
-
4. Na wierzchu układamy jeszcze kilka odłożonych cząstek owoców. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i zapiekamy do zezłocenia piany – około 10-15 minut.
Zapiekanka owocowa – dodatkowe informacje
Można użyć różnych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka naleśnikowa z warzywami
Następny przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym