Zapiekanka owocowa

Zapiekanka owocowa

Zapiekanka owocowa to idealne połączenie ulubionych owoców w jednym pysznym danie. Z prostej listy składników można stworzyć coś wyjątkowego, co z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Doskonała na deser po domowym obiedzie, czy na słodki poczęstunek na spotkaniu z przyjaciółmi. Przygotuj się na eksplozję smaków, które w niepowtarzalny sposób łączą się w jedno. Ta zapiekanka owocowa jest nie tylko smaczna, ale także pięknie prezentuje się na stole, stanowiąc prawdziwą ucztę dla oka. Ciesz się sezonowymi owocami inaczej i odkryj, jak niesamowite potrawy możesz z nich przygotować!

Składniki:

  • 1 sztuka bananu
  • 1 sztuka brzoskwini
  • 1 sztuka moreli
  • 4 sztuki śliwek
  • 10 sztuk malin
  • 2 sztuki białek
  • 0.33 szklanki cukru
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej

Zapiekanka owocowa – jak zrobić?

  1. 1. Wszystkie owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki (oprócz malin) – kilka kawałeczków zostawiamy do ułożenia na wierzch zapiekanki.

  2. 2. Rozdrobnione owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i między nimi nakładamy małe porcje konfitury truskawkowej.

  3. 3. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i polewamy nią owoce.

  4. 4. Na wierzchu układamy jeszcze kilka odłożonych cząstek owoców. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i zapiekamy do zezłocenia piany – około 10-15 minut.

Zapiekanka owocowa – dodatkowe informacje

Można użyć różnych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka naleśnikowa z warzywami
Następny przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode