Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym
Zapraszamy do odkrycia przepisu na zapiekaną, kremową i tętniącą smakiem potrawę, która warto przygotować zarówno na popołudnie z całą rodziną, jak i na przyjacielskie spotkanie. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym to połączenie delikatnych, dobrze doprawionych warzyw z soczystym mięsem i kremowym sosem śmietanowym z nutą sera. Najważniejszym elementem jest tutaj sos śmietanowo-serowy, który dodaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia, która skradnie serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wszystkie składniki razem tworzą całość, która nigdy nie znudzi.
admin
Składniki:
- 1 kilogram dowolnego mięsa mielonego
- 0,5 kilograma ziemniaków
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 330 mililitrów śmietany 18%
- 250 gramów żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz, bazylia, chilli (opcjonalnie inne przyprawy, które lubimy)
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, zalewamy wodą, dodajemy sól i wstawiamy, aby powoli się gotowały. -
2.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni. -
3.
Do cebuli dorzucamy mięso mielone, oraz przyprawy. Smażymy. -
4.
Do usmażonego mięsa dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat. Dusimy, oraz redukujemy do wybranej przez nas konsystencji (najlepiej, aby cała zalewa z pomidorów odparowała) -
5.
W czasie, kiedy mięso będzie się smażyć i redukować możemy zająć się sosem. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach (lub tak jak w moim przypadku kroimy w drobną kostkę), dodajemy śmietanę, jajka, sól, pieprz i mieszamy. -
6.
Podgotowane ziemniaki (takie, które nie rozpadają się, ale są już wystarczająco miękkie) odcedzamy i odstawiamy, aby nieco się przestudziły (by nie poparzyły nam rąk podczas nakładania na zapiekankę). -
7.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim pokrojone w plastry ziemniaki i zalewamy sosem. -
8.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 30 minut na funkcji góra-dół.
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
Możemy ugotować ziemniaki w całości, w mundurkach i pokroić je dopiero po ugotowaniu, jednak wtedy mogą nam się porozpadać, a sam proces gotowania będzie trwał dłużej. Zamiast pomidorów, możemy użyć soku pomidorowego lub całkowicie zrezygnować. Ser żółty w plastrach również nadaje się do tej zapiekanki. Można ułożyć go plastrami na zapiekance i zalać sosem, jednak musimy pamiętać, że taką zapiekankę może nam być trudniej podzielić na mniejsze porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem
Następny przepis: Zapiekanka mięsna