Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami to danie, które multidymensionalnie zaspokoi zarówno miłośników mięsa, jak i tych, którzy pragną dawkę świeżych warzyw przy każdym posiłku. Indyk jest tu gwiazdą, dodajemy do tego wyrazistą nutę zapieczonych warzyw i esencję smaku dobrego makaronu. Doskonałe rozwiązanie na zdrowy obiad czy kolacje – lekko, smacznie i pożywnie. Spróbuj tej zapiekanki z indykiem, to danie, które łatwo dostosujesz do swojego smaku, dopełniając go ulubionymi warzywami. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

  • 500 g kolorowego makaronu (u mnie torchietti ortolano)
  • 400 g fileta z indyka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • garść natki pietruszki
  • 200 ml wody
  • 4 plastry sera żółtego (np. Gouda)
  • 1 łyżeczka masła
  • Marynata do indyka:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki curry
  • dwie szczypty soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki oregano

Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami – jak zrobić?

  1. 1.
    Składniki marynaty mieszamy. Filet z indyka kroimy w kostkę, obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Marchew i pietruszkę kroimy w plastry i gotujemy na półtwardo w 200 ml wody. Indyka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do białości, a następnie dodajemy na patelnię ugotowane warzywa wraz z wywarem. Całość dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z indykiem oraz warzywami i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ser żółty kroimy w wąskie paski i układamy na makaronie. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 -20 minut w 160 st. C, do stopienia sera żółtego.

Zapiekanka makaronowa z indykiem i warzywami – dodatkowe informacje

Do przygotowania zapiekanki z indykiem i warzywami nie użyłam jajek, co sprawiło, że miała ona luźną konsystencję. Jeśli jednak preferujesz bardziej zwartą strukturę, możesz przed zapiekaniem dodać dwie rozbełtane jajka do 100 ml mleka lub śmietanki. To sprawi, że zapiekanka będzie miała bardziej zbite połączenie składników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Następny przepis: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FILETEM Z PIERSI KURCZAKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode