Zapiekanka a’la gołąbki
Zapiekanka a’la gołąbki to doskonałe połączenie dwóch nadzwyczaj smacznych dań, które rozpali kubki smakowe każdego miłośnika kuchni polskiej. Wykorzystując tradycyjne składniki gołąbków jak mięso mielone, kapusta, ryż, a także dodatkowo warzywa, sosy i ser, stworzono danie jednogarnkowe o wyjątkowej konsystencji i głębokim, bogatym smaku. To genialny pomysł na połączenie klasycznego obiadu z domowym, komfortowym posiłkiem, który znakomicie sprawdzi się nie tylko na rodzinnej kolacji, ale również na imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Przygotowanie tej zapiekanki nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno przekroczy Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
- 15 dag ryżu basmati
- 2 cebule (ok. 25 dag)
- 1/2 główki kapusty (ok. 75 dag)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek oleju
- sól
- cukier
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- posiekana zielona pietruszka
Zapiekanka a’la gołąbki – jak zrobić?
- Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na 3 łyżkach oleju na jasnozłoty kolor. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 8 minut odcedzamy. Do gorącego ryżu dodajemy przysmażoną cebulę i dokładnie mieszamy.
- Do przestudzonego ryżu dodajemy surowe mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to ręką).
- Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki cukru i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i studzimy.
- Pomidory wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę oleju, czosnek granulowany, bazylię i oregano oraz sól i pieprz do smaku, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Studzimy. Dodajemy mąkę i roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy.
- Sos pomidorowy i kapustę mieszamy i połowę wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 1 łyżką oleju. Na kapustę kładziemy farsz mięsno – ryżowy i na wierzch resztę kapusty z pomidorami.
- Pieczemy 60 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegiem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Zapiekanka a’la gołąbki – dodatkowe informacje
Jeśli używamy zwykłego ryżu, trzeba go gotować trochę dłużej, ale ziarenka powinny być w środku lekko twardawe. Z podanej ilości składników otrzymamy 5-6 porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA-CHAŁKA Z JABŁKAMI
Następny przepis: zapiekanka z mozzarellą i pomidorami