Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta to przysmak, który łączy w sobie aromatyczny smak świeżego szpinaku, delikatność domowych naleśników i pikantność fety. To danie, chociaż proste w swojej koncepcji, zachwyca eleganckim połączeniem smaków. Wszystko to razem tworzy kwintesencję domowego, komfortowego jedzenia. Zarówno dla miłośników warzyw, jak i dla zwolenników serów, te zapiekane naleśniki staną się prawdziwym kulinarne odkryciem. Idealnie nadają się na ciepły, rodzinny obiad czy elegancką kolację. Ta niepowtarzalna zapiekanka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Odkryj smak naleśników ze szpinakiem i fetą zapieczonych do złota w piekarniku.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Farsz:
- 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag sera feta półtłustego
- olej rzepakowy do smażenia
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki czubrycy zielonej
- 2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej
- Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- 15 dag sera żółtego
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta – jak zrobić?
- Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści.
- Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk.
- Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
- Podajemy i smacznego.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta – dodatkowe informacje
Z przepisu wyszło mi 10 sztuk naleśników. Można użyć czubrycy białej. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane patisony z farszem bolońskim.
Następny przepis: Zapiekane naleśniki z parówkami z serem