Zapiekane kotlety z karkówki

Zapiekane kotlety z karkówki

Zapiekane kotlety z karkówki to pyszne, sycące danie dla osób ceniących tradycyjne smaki. Przepis łączy polskie świeże mięso wieprzwe z aromatycznymi przyprawami, które nadają potrawie wyjątkowy smak. Pieczenie kotletów z karkówki, zamiast smażenia, sprawia, że są one delikatne i soczyste. Dodatkowo, jest to technika, która sprawia, że danie jest bardziej zdrowe i mniej kaloryczne. Zapiekane kotlety z karkówki są idealne na obiad, czy nawet na uroczysty stół. Dzięki łatwości przygotowania, nawet początkujące osoby w kuchni poradzą sobie z tym przepisem. Do tego dania wystarczy dodać ulubione dodatki jak ziemniaki czy warzywa.

Składniki:

  • Na 10 cienkich kotlecików:
  • 1/2 kg karkówki
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 plastrów sera żółtego
  • mąka
  • sól, pieprz, przyprawa do karkówki

Zapiekane kotlety z karkówki – jak zrobić?

  1. Karkówkę przekrawamy na 10 kotlecików, oprószamy przyprawami, panierujemy delikatnie w mące, obsmażamy z obu stron. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka smażymy na maśle z odrobina pieprzu. Karkówkę układamy na blachę na każdą kładziemy łyżkę farszu (rozkładając po całości kotleta) i plaster sera. Zapiekamy ok. 10/15 min w 180°C. Podajemy gorące z ziemniaki lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.

Zapiekane kotlety z karkówki – dodatkowe informacje

Karkówka będzie smakowała idealnie na ostro z dodatkiem chili i czosnku, ja tym razem podałam wersję łagodną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekane naleśniki z białym serem
Następny przepis: Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode