Zapiekane kotlety z karkówki
Zapiekane kotlety z karkówki to pyszne, sycące danie dla osób ceniących tradycyjne smaki. Przepis łączy polskie świeże mięso wieprzwe z aromatycznymi przyprawami, które nadają potrawie wyjątkowy smak. Pieczenie kotletów z karkówki, zamiast smażenia, sprawia, że są one delikatne i soczyste. Dodatkowo, jest to technika, która sprawia, że danie jest bardziej zdrowe i mniej kaloryczne. Zapiekane kotlety z karkówki są idealne na obiad, czy nawet na uroczysty stół. Dzięki łatwości przygotowania, nawet początkujące osoby w kuchni poradzą sobie z tym przepisem. Do tego dania wystarczy dodać ulubione dodatki jak ziemniaki czy warzywa.
admin
Składniki:
- Na 10 cienkich kotlecików:
- 1/2 kg karkówki
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 10 plastrów sera żółtego
- mąka
- sól, pieprz, przyprawa do karkówki
Zapiekane kotlety z karkówki – jak zrobić?
- Karkówkę przekrawamy na 10 kotlecików, oprószamy przyprawami, panierujemy delikatnie w mące, obsmażamy z obu stron. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka smażymy na maśle z odrobina pieprzu. Karkówkę układamy na blachę na każdą kładziemy łyżkę farszu (rozkładając po całości kotleta) i plaster sera. Zapiekamy ok. 10/15 min w 180°C. Podajemy gorące z ziemniaki lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Zapiekane kotlety z karkówki – dodatkowe informacje
Karkówka będzie smakowała idealnie na ostro z dodatkiem chili i czosnku, ja tym razem podałam wersję łagodną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane naleśniki z białym serem
Następny przepis: Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym