Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym

Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym

Zapraszamy do przygotowania pysznego dania – Zapiekane klopsiki z serem w sosie pomidorowym. To idealna propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością zadowoli wszystkich miłośników mięsnych potraw. Klopsiki, inaczej pulpeciki, są delikatne i soczyste, a dzięki zapiekaniu z serem zyskują niepowtarzalny smak. Sos pomidorowy dodaje potrawie wyrazistości i sprawia, że jest ona jeszcze bardziej sycąca. Przygotowanie tej potrawy to czysta przyjemność, a efekt końcowy na pewno zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Spróbujcie tego, przepis jest prosty, a efekt końcowy jest niezwykle smaczny.

Składniki:

  • 12 szt.
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 100 g żółtego tartego sera + 100 g do potarcia na wierzch
  • pół woreczka ryżu ugotowanego
  • 2 spore garście posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 1 duża cebula
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania naczynia
  • olej do podsmażenia cebuli

Zapiekane klopsiki z serem w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany letni ryż, posiekany szczypiorek, jajko, sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy do mielonego, całość wyrobić ręką, wsypać połowę tartego sera i jeszcze raz dobrze wyrobić ręką.
  2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ręce od czasu do czasu zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody, formować z mięsa klopsiki i układać raz przy raz w naczyniu żaroodpornym.
  3. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, na patelni, wlać passatę pomidorową, gotować 10 min. pod przykryciem, na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, wsypać cukier, wymieszać, następnie zdjąć z ognia i wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sosem pomidorowym zalać klopsiki.
  4. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec 40 min. Po tym czasie otworzyć piekarnik, posypać klopsiki równomiernie tartym serem.
  5. Zapiekać jeszcze ok. 10 min. do zarumienienia sera na wierzchu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Słowa kluczowe: pulpety w sosie pomidorowym zapiekane z serem, pulpety z serem w sosie pomidorowym

Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym – dodatkowe informacje

U nas klopsiki królowały z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale danie to świetnie sprawdzi się również podane z makaronem lub ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekane kotlety z karkówki
Następny przepis: Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode