Zapiekane kajzerki

Zapiekane kajzerki

Zapiekane kajzerki to genialny pomysł na szybki obiad czy kreatywną przekąskę na imprezach. Przepis ten składa się z prostych i łatwo dostępnych składników, z wymienionymi kajzerkami na czele, które po wypełnieniu ulubionymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso czy ser, zmieniają się w pyszne i sycące danie. Najlepsze w tym pomyśle jest także to, że daje on dużą swobodę w kwestii wyboru składników, dzięki czemu zapiekane kajzerki mogą zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie stworzone z myślą o fantazyjnym i smacznym spożytkowaniu resztek z lodówki. Spróbuj, a z pewnością zostanie to jedno z Twoich ulubionych, szybkich dań!

Składniki:

  • 4 kajzerki
  • 8 pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 20-30 dag ulubionej wędliny
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • odrobina startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • masło

Zapiekane kajzerki – jak zrobić?

  1. Z kajzerek ściąć wierzch. Wydrążyć środek, lekko ugniatając spód. Wnętrze wysmarować cienką warstwą masła.
  2. Pieczarki, cebulkę i wędlinę pokroić w kosteczkę i delikatnie uprażyć. Następnie wszystko wsypać do wydrążonej bułki.
  3. Na wierzch każdej kajzerki wbić jedno jajko, doprawić i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  4. Gdy białko się zetnie posypać szczypiorkiem oraz startym żółtym serem i piec jeszcze przez ok. 5 min, obserwując.

Zapiekane kajzerki – dodatkowe informacje

Kajzerki można wyciągnąć z piekarnika w dowolnym momencie, w zależności od upodobań, wtedy gdy odpowiada nam konsystencji jajka (lejące lub całkiem ścięte).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekane naleśniki z białym serem
Następny przepis: Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode