Zapiekane kajzerki
Zapiekane kajzerki to genialny pomysł na szybki obiad czy kreatywną przekąskę na imprezach. Przepis ten składa się z prostych i łatwo dostępnych składników, z wymienionymi kajzerkami na czele, które po wypełnieniu ulubionymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso czy ser, zmieniają się w pyszne i sycące danie. Najlepsze w tym pomyśle jest także to, że daje on dużą swobodę w kwestii wyboru składników, dzięki czemu zapiekane kajzerki mogą zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie stworzone z myślą o fantazyjnym i smacznym spożytkowaniu resztek z lodówki. Spróbuj, a z pewnością zostanie to jedno z Twoich ulubionych, szybkich dań!
admin
Składniki:
- 4 kajzerki
- 8 pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 20-30 dag ulubionej wędliny
- 4 jajka
- szczypiorek
- odrobina startego żółtego sera
- sól, pieprz
- masło
Zapiekane kajzerki – jak zrobić?
- Z kajzerek ściąć wierzch. Wydrążyć środek, lekko ugniatając spód. Wnętrze wysmarować cienką warstwą masła.
- Pieczarki, cebulkę i wędlinę pokroić w kosteczkę i delikatnie uprażyć. Następnie wszystko wsypać do wydrążonej bułki.
- Na wierzch każdej kajzerki wbić jedno jajko, doprawić i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Gdy białko się zetnie posypać szczypiorkiem oraz startym żółtym serem i piec jeszcze przez ok. 5 min, obserwując.
Zapiekane kajzerki – dodatkowe informacje
Kajzerki można wyciągnąć z piekarnika w dowolnym momencie, w zależności od upodobań, wtedy gdy odpowiada nam konsystencji jajka (lejące lub całkiem ścięte).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane naleśniki z białym serem
Następny przepis: Zapiekane Klopsiki z Serem w Sosie Pomidorowym