Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym to danie inspirowane kuchnią włoską, które zachwyci Was swoim intensywnym smakiem i aromatem. Kombinacja soczystych bakłażanów, słodkich pomidorów i pikantnego parmezanu tworzy harmonijną całość, którą warto wprowadzić do domowego repertuaru kulinarnego. To połączenie, które sprawi, że poczujecie prawdziwe bogactwo smaków na Waszym talerzu. Przygotowanie takiej zapiekanki jest proste, a efekt końcowy z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To danie, które można podać jako samodzielny obiad lub kolację, ale również sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryby. Czas na nowe doznania kulinarne – zapraszam do przygotowania zapiekanych bakłażanów w pomidorach pod parmezanem.
admin
Składniki:
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 sztuki bakłażana
- 50 gram tartej parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli (do smaku)
- 1 szczypta płatków chilli
- 1 szczypta cukru
Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem – jak zrobić?
- Bakłażany pokroić wzdłuż, posolić i ostawić na bok aby puściły sok.
- Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, passatę pomidorową, zmiażdżony czosnek, płatki chili, cukier i bazylię. Zamieszać.
- Wytrzeć nadmiar wody z bakłażanów papierowym ręcznikiem i lekko grillować plastry bakłażana na suchej patelni grillowej.
- Przełożyć grillowane plastry bakłażana do naczynia żaroodpornego z passatą, warstwowo.
- Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
- Potem posypać wierzch parmezanem i jeszcze zapiekać przez 10 minut, aż ser będzie zrumieniony.
- Podawać z bagietką posmarowaną ząbkiem czosnku.
Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem – dodatkowe informacje
Dobry będzie własny przecier pomidorowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką
Następny przepis: Zapiekany bakłażan i inne warzywa