Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem

Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem

Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym to danie inspirowane kuchnią włoską, które zachwyci Was swoim intensywnym smakiem i aromatem. Kombinacja soczystych bakłażanów, słodkich pomidorów i pikantnego parmezanu tworzy harmonijną całość, którą warto wprowadzić do domowego repertuaru kulinarnego. To połączenie, które sprawi, że poczujecie prawdziwe bogactwo smaków na Waszym talerzu. Przygotowanie takiej zapiekanki jest proste, a efekt końcowy z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To danie, które można podać jako samodzielny obiad lub kolację, ale również sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryby. Czas na nowe doznania kulinarne – zapraszam do przygotowania zapiekanych bakłażanów w pomidorach pod parmezanem.

Składniki:

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 sztuki bakłażana
  • 50 gram tartej parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)
  • 1 szczypta płatków chilli
  • 1 szczypta cukru

Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem – jak zrobić?

  1. Bakłażany pokroić wzdłuż, posolić i ostawić na bok aby puściły sok.
  2. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, passatę pomidorową, zmiażdżony czosnek, płatki chili, cukier i bazylię. Zamieszać.
  3. Wytrzeć nadmiar wody z bakłażanów papierowym ręcznikiem i lekko grillować plastry bakłażana na suchej patelni grillowej.
  4. Przełożyć grillowane plastry bakłażana do naczynia żaroodpornego z passatą, warstwowo.
  5. Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
  6. Potem posypać wierzch parmezanem i jeszcze zapiekać przez 10 minut, aż ser będzie zrumieniony.
  7. Podawać z bagietką posmarowaną ząbkiem czosnku.

Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem – dodatkowe informacje

Dobry będzie własny przecier pomidorowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką
Następny przepis: Zapiekany bakłażan i inne warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode