Zapiekana zupa cebulowa
Oto przepis na coś, co zabierze zupę cebulową na zupełnie nowy poziom – zapiekana zupa cebulowa. Ten klasyczny francuski przepis został podnoszony o kilka niespodziewanych składników, które sprawiają, że jest nieodparcie smakowity i pełen głębokich, bogatych smaków. Kluczem do tej zupy jest oczywiście cebula, ale dodatek zarumienionego sera daje jej kremową teksturę oraz dopełnia smaku. Zupa cebulowa zapiekana z serem jest idealnym komfortowym daniem na chłodne wieczory. Więcej niż zwykła zupa, zapewnia ona bogate, satysfakcjonujące doświadczenie kulinarnych smaków.
admin
Składniki:
- Składniki na 3 porcje:
- 5 średniej wielkości cebul
- 3 ząbki czosnku
- duża łyżka masła
- 1 l bulionu
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka ziół prowansalckich
- sól do smaku
- natka pietruszki
- 3 kromki chleba tostowego
- starty ser do posypania
Zapiekana zupa cebulowa – jak zrobić?
-
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w piórka. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku roztapiam masło i dodaję czosnek, po chwili dokładam cebulę. Szklę na małym ogniu często mieszając. Następnie dodaję paprykę słodką i kurkumę. Podlewam bulionem, dodaję resztę przypraw i gotuję aż cebula zmięknie. Trwa to około 30 minut.
- Zupę przelewam do kokilek, posypuję starym serem, natką pietruszki oraz przykrywam kromką chleba. Zapiekam w piekarniku ok. 20 minut w 150°C.
Zapiekana zupa cebulowa – dodatkowe informacje
Zupę można zapiec pod ciastem francuskim.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekany bakłażan i inne warzywa
Następny przepis: Zapiekana zupa cebulowa