Zakwas na Żur Śląski
Świąteczny stół bez żurku? Niemożliwe! Biorąc pod uwagę, że każdy region Polski ma swoją wersję tego pysznego śniadaniowego klasyka, chcielibyśmy przedstawić przepis na Zakwas na Żur Śląski – wykwintny i bogaty w smak. Wyrobić go to niełatwe zadanie, lecz wynik końcowy z pewnością rekompensuje trud włożony w przygotowanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście zakisić żurku śląskiego samodzielnie, jest to doskonała okazja, aby to zmienić. Do tego nawiązujące do tradycyjnej kuchni śląskiej składniki dodają do potrawy niepowtarzalnego charakteru. Odkryjmy razem, jak zrobić zakwas na żurek śląski.
admin
Składniki:
- 3/4 litra wody (prosto z kranu)
- 6-7 łyżek mąki żytniej (marki ŻUREK)
- 3-4 ząbki czosnku
- słoik litrowy
Zakwas na żur śląski – jak zrobić?
- Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku.
- Wodę zagotować i ostudzić. Mąkę przesypać do słoika. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku, dodać do mąki. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą i dobrze wymieszać (żeby nie było grudek z mąki). Słoik przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu, mieszać kilka razy dziennie. Po trzech dniach powinien pojawić się charakterystyczny, kwaśny zapach. Ja gotuję żur na 4-5 dzień od zakiszenia. Prawda jakie proste 🙂
Zakwas na Żur Śląski – dodatkowe informacje
Żeby skrócić okres oczekiwania na zakwas można do słoika wrzucić na 1-2 dni skórkę z chleba razowego lub po prostu dolać takiego żurku „sklepowego”. Jak już żur się ukisi, pamiętaj o pozostawieniu odrobiny zakwasu na następne kiszenie (można go przechowywać w lodówce).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zakwas z czerwonych buraków
Następny przepis: Zakwas na barszcz czerwony