Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz to kluczowy składnik, który nadaje charakterystycznego smaku i koloru temu ukochanemu polskiemu dania. Ten domowy zakwas buraczany bez użycia chleba to prosty sposób, aby dodać głębi smaku do każdej porcji barszczu. To esencja naturalnej, czystej, buraczanej esencji, która wprowadzi do Twojego barszczu niepowtarzalny, ziemisty smak. Ten prosty przepis na zakwas buraczany na barszcz to również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych buraków – a efekt końcowy jest wart każdej chwili cierpliwości, którą wymaga jego fermentacja. Oczywiście, im dłużej zakwas stoi, tym bardziej intensywny staje się jego smak.

Składniki:

  • 1,5kg buraków czerwonych
  • główka czosnku
  • 5-7 liści laurowych
  • około 20 kulek ziela angielskiego
  • łyżka soli
  • kromka chleba razowego – na zakwasie (bez drożdży)
  • przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra

Zakwas na barszcz – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli – tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni.
  2. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu na balkonie nawet kilka tygodni.

Słowa kluczowe: zakwas buraczany bez chleba, zakwas buraczany na barszcz

Zakwas na barszcz – dodatkowe informacje

Buraki z zakwasu można ugotować i użyć do sałatek lub jako jarzynkę do obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zakwas na Żur Śląski
Następny przepis: ZAKWAS CHLEBOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode