Zabielany Żurek z białą kiełbasą

Zabielany Żurek z białą kiełbasą

Żurek zabielany z białą kiełbasą to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Ten aromatyczny i zasycjący zupa jest doskonała zarówno na świątecznym stole, jak i podczas zimowych wieczorów. Kremowe, gęste konsystencji zawdzięcza dodatkowi śmietany, co nazywamy „zabielaniem”. Biała kiełbasa dodaje charakterystycznego smaku, a tradycyjny żurek z nutą kwasu zachwyca podniebienie. Ten przepis to doskonały sposób na ciepłe i pożywne danie, które z pewnością przypaści do gustu każdemu miłośnikowi polskiej kuchni. Niezależnie od okazji, żurek zabielany z kiełbasą zawsze jest dobrym wyborem.

Składniki:

  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 130 ml śmietany kremówki
  • majeranek
  • 2 białe kiełbasy
  • sól, pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo
  • białko do chlebka

Zabielany żurek z białą kiełbasą – jak zrobić?

  • 1.
    Białą kiełbasę umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować i usunąć szumowinę.
  • 2.
    Do wywaru dodać marchewkę i pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w wiórka i dodać do wywaru razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Całość gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
  • 3.
    Wyjąć kiełbasę. Do wywaru wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
  • 4.
    Żurek zabielić śmietaną, zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 5.
    Podawać w chlebku z kiełbasą pokrojoną w plasterki i ugotowanym na twardo jajkiem.
  • 6.
    CHLEBEK. Ostrym nożem odciąć górną część tzw. „pokrywkę”. Z pozostałej części wydrążyć środek, dość dokładnie, tak aby powstała pojemna miseczka. Oddzielić białko od żółtka i delikatnie roztrzepać, następnie posmarować białkiem wnętrze chlebka. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć do niego przygotowane chlebki na ok. 10 minut. Dzięki temu chleb nie nasiąknie zupą i nie będzie przeciekał, dodatkowo będzie bardziej chrupiący.

Żurek zabielany to tradycyjne polskie danie kuchni wielkopolskiej. Jest to zupa kwasowa, która jest doskonale zbilansowana dzięki dodatkowi śmietany. Dzięki temu staje się łagodniejsza w smaku, a dodatkowo nabiera kremowej konsystencji. Podawana jest często w chlebku z kiełbasą i plasterkami ugotowanego na twardo jajka.

Zabielany Żurek z białą kiełbasą – dodatkowe informacje

Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietaną 18%. Żurek można posypać rzeżuchą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zacierkowa
Następny przepis: Zabawne koreczki pingwinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode